Nagyvilág

180 ezren vettek részt Tajpejben a pride felvonuláson

fotó: Taiwan Rainbow Civil Action Association

Szombaton tartották Tajpejben a pride felvonulást, amely sorrendben a 21. volt, és hagyományosan a legnagyobbnak számít Kelet-Ázsiában – idén 180 ezren vonultak végig a belvároson. Tajvan elnöke, Caj Jing-ven egy Facebook-posztban köszöntötte az eseményt: „A tajvani demokrácia és szabadság ernyője alatt megtanuljuk elfogadni mindenki sajátosságait és tiszteletben tartani mindenki különbözőségét.”

Az idei felvonulás a „Stand with Diversity” mottóval a sokszínűség fogalmát szeretné kiszélesíteni, mivel az LMBTQ közösség továbbra is diszkriminációval szembesül – közölte pénteken a szervező Taiwan Rainbow Civil Action Association. Bár Tajvanon már több mint négy éve legalizálták az azonos nemű párok házasságát, még mindig van mit javítani, mondta Taj Jü-hszun, az egyesület szóvivője. Ennek jegyében készültek a fesztivál vizuális anyagai is, amely a társadalom életkoron, egészségi állapoton, bőrszínen, vagy épp szexuális orientáción alapuló sokszínűségét hivatott megjeleníteni.

A tömeggel tartott Laj Csing-tö, Tajvan alelnöke, személyében ő a legmagasabb rangú állami hivatalnok a helyi pride történetében. A felvonulásra a januári elnök- és parlamenti választások előtt került sor, Laj pedig a közvélemény-kutatások szerint az elnöki poszt esélyese a kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) színeiben, írja a Reuters.

Laj újságíróknak nyilatkozva köszönetet mondott mindazoknak, akik az egyenlőségért és az azonos nemű párok házasságának 2019-es legalizálásáért sokat tettek. „Az egyenlő házasság nem a végpont, ez a sokszínűség kiindulópontja. Ezen az úton állhatatosan ki fogok tartani.” Lai ezután csatlakozott a DPP küldöttségéhez, amely egy „A demokrácia támogatja a melegeket” feliratú transzparens mögött vonult, miközben a támogatók azt kiabálták felé: „Helló, elnök úr!”

A másik három elnökjelölt közül senki sem vett részt a rendezvényen, bár a fő ellenzéki Kuomintang párt ifjúsági szárnya igen, tagjaik pedig Laj mellett elhaladva azt kiabálták, hogy pártjuk is támogatja az egyenlőséget.

 

 

A fotókat a helyszínen tartózkodó kollégánk, Erdei Zsolt készítette.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin