A magyaros konyhától a street food élményekig
A múlt hónapban a legújabb kocsmatúrámról számoltam be nektek, amelyet a Megálló Bisztróban tettem. Akkor azt ígértem, hogy a következő alkalommal a bisztró konyhájáról fogok írni, a Megálló Bisztró ugyanis nem egy szimpla kocsma a körúton, hanem igazi gasztronómiai élményeket is kínál a betérő vendégek számára.
Manapság ugyan gombamód szaporodnak a különböző kisebb-nagyobb éttermek és bárok a városban, de úgy gondolom, hogy mindig érdemes kipróbálni valami újat, és olyan hely után kutatni, ahova máskor is szívesen visszatérünk. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy a pénztárcánk kapacitása se végtelen, így általában én is arra törekszem, hogy megfizethető áron találjak minőségi ételeket. Szerencsére az elmúlt évek tendenciája alapján már kihalófélben vannak a „lehúzós” helyek, és sokszor az alacsony árak se gyenge minőségű kínálatot takarnak.
Így van ez a Megálló Bisztróban is, ahol az étlapot böngészve pont nem az az érzésünk támad, hogy itt bizony a gatyánk is rámegy egy jó ebédre vagy vacsorára. Az árak és a minőség tényleg megtalálták egymást. Figyelem! A lista egyáltalán nem lesz rövid.
Az étlapon különböző kínálatot találhatunk, attól függően, hogy melyik napszakban érkezünk a Megállóba. Napközben egészen este 10 óráig a magyaros bisztrókonyha remekeit kóstolhatjuk meg, akár egy háromfogásos ebéd vagy vacsora keretében. Bevallom őszintén, én a leves elfogyasztását követően már csak egy fél adag főtételt tudtam megenni, szóval az adagokra se lehet panaszunk. A levesek között megtalálhatjuk a hagyományos gulyáslevest vagy a csülkös bablevest. A főételek között pedig felleltem gyerekkori kedvencemet, a cigánypecsenyét, de sokáig szemeztem a vörösboros marhapörkölttel és a szabolcsi töltött káposztával is.
Aki szereti a különlegességeket – és még természetesen tud enni is – annak mindenképpen ajánlom, hogy desszertként próbálja ki a gyömbéres sütőtökpitét vagy a málnás habcsókot narancsos-csokoládés öntettel. Nekem sajnos utóbbiból már csak pár falatot sikerült elfogyasztanom, de ez az én hibám, mert nem tudok sokat enni egyszerre.
Azoknak sem kell éhen maradniuk, akik esetleg az esti iszogatás közben éheznének meg, ugyanis a Megállóban egész éjszaka nyitva tart a konyha, és az esti street food étlapon is több finomságból választhatunk. Átfutva azt – persze még az éhséggel küzdő fázisomban – több olyan finomságot fedeztem fel, amit biztosan nem tudnék kihagyni. A fish&chips, a rántott kalamári citromos remulád mártással és a kentucky csirkeszárny mellett ugyanis olyan csemegék közül válogathatunk, mint a házi chips füstös tejföllel, a magyaros paraszttál (kolbász, sonka és sajtválogatás) vagy a tépett kacsacomb zsírjában. Mint utólag megtudtam, a kacsa egész nap megtalálható az étlapon, így nem kell estig várni, ha éppen erre fájna a fogunk.
De térjünk rá egy picit a szezonális kínálatra, hiszen akárhogy is nézzük, beköszöntött a tél. A fűtött teraszon lévő sparhelten friss sült kolbászt sütnek nekünk, ami mellé kiváló egy pohár (vagy több) forralt bor vagy forralt sör. Igen, forralt sör. Valószínűleg én vagyok lemaradva e téren, de a bor mellett már a sör forralt változata is létezik.
Gondolva az autóval érkezőkre – és akik esetleg napközben még nem, vagy egyáltalán nem isznak alkoholt – a téli kínálatban érdekes limonádékat is találunk. A fűszeres sütőtök limonádé, bevallom őszintén, számomra kicsit bizarrul hangzik, de csak azért mert a sütőtök – sokakkal ellentétben – nem tartozik a kedvenceim közé. Viszont a téli almás vagy a grapefruitos limonádé már az én érdeklődésemet is felkeltette. Édesszájúként viszont inkább a fűszeres forró csokit választottam grillezett mályvacukorral. Mint utólag megtudtam, az összes szezonális ital az üzletvezető, Keczán Ádám ötlete alapján került fel az itallapra, így őt külön köszönet és gratuláció illeti.
Már a cikk elején jeleztem, hogy a lista nem lesz rövid és igazából a végére se értem, ugyanis a reggeli menüket meg sem említettem. De a fentiekből is látszik, hogy érkezzünk bármilyen napszakban, a reggel 9 órától egészen hajnalig nyitva tartó Megálló Bisztróban mindig találunk elérhető áron jó minőségű ételeket korgó gyomrunk kényeztetése céljából. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy a város egyik melegbarát romkocsmájáról beszélünk, ahol decembertől rendszeres melegpartik is lesznek.
Megálló Bisztró
Budapest VII., Erzsébet körút 26.
Tel: +36 70 512 7124
Facebook: megallobisztro
Instagram: megallobisztro