Hírek

Világátlag felett fogadják el a magyarok a melegeket

A Stonewall-lázadás 50-ik évfordulója és a Pride Hónap alkalmából tette közzé legutóbbi felmérésének eredményeit a Viacom médiavállalat (az MTV, Comedy Central és Paramount tévécsatornák működtetője). 65 országban 100 ezer embert kérdeztek meg a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek elfogadásával kapcsolatban. Összességében megállapítható, hogy az elmúlt évben világszerte tovább nőtt az LMBTQ-közösség társadalmi elfogadottsága, illetve az azonos neműek házasságának a támogatottsága – de a diszkrimináció is még mindig ugyanúgy jelen van. A közvélemény-kutatás rámutat: ebben a változásban sokkal kiemeltebb szerepe és felelőssége van a médiának és a hírességeknek, mint a politikusoknak, az egyházaknak vagy más intézményeknek – teszi hozzá a mediapiac.com.

A felmérésből kiderül, hogy a világszerte megkérdezettek egyharmadának kedvezően változott a véleménye a melegekről az elmúlt öt évben, emellett az érintett LMBTQ kisebbségbe tartozók 80 százaléka is úgy érzi, hogy javul vagy legalábbis nem romlik az elfogadottságuk. Ugyanakkor közülük minden negyedik embert ért már fizikai bántalmazás amiatt, hogy azonos neműekhez vonzódik, és 43 százalékuknak a munkahelyen is volt része megkülönböztetésben emiatt.

 

 

Idehaza kevesebben érzik úgy, hogy pozitívan változott a helyzet az elmúlt években, pedig a magyarok jelenleg az 57 százalékos világátlag feletti, 64 százalékos arányban egyetértenek azzal, hogy a melegeket ugyanolyan jogok illessék meg, mint bárki mást. A szexuális kisebbségek elfogadását a magyarok többsége, 58 százaléka a saját kultúrájával és vallásával is összeegyeztethetőnek tartja. Hazánkban az emberek háromnegyede elfogadná azt, ha kiderülne, hogy a szomszédja meleg, leszbikus vagy transznemű, és ez nem változtatna a kapcsolatukon. A magyaroknak azonban csak alig több mint negyede támogatja a házassági egyenlőséget, miközben 40 százalék kifejezetten ellenzi azt. Külön érdekesség, hogy a világon a legnagyobb arányban, az átlagnál kétszer nagyobb mértékben, 48 százalékban gondolják azt a magyarok, hogy a szexuális orientáció biológiai meghatározottságú, és nem a társadalmi normák vagy egyéni választások eredményeként alakul ki.

A kutatásból kiderült, a megítélés kedvező változását leginkább az segíti elő, ha az emberek személyesen is megismernek valakit, aki a szexuális kisebbséghez tartozik. 162 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy támogatja az azonos neműek házasságát az, akinek van meleg ismerőse. Ha pedig nincs LMBTQ személy a környezetünkben, vagy nem tudunk róla, akkor a média hatása a legjelentősebb. A különböző szexuális kisebbségekhez tartozó emberek képernyős szereplése sokkal inkább hozzásegít a kedvező megítélésükhöz, mint a politika, az egyházak vagy más intézmények. Hasonlóképpen befolyásolja ezt a példaképnek tekintett sztárok kiállása is: a 14-17 éves tinédzserek egyharmada úgy véli, könnyebben elfogadja az LMBTQ személyeket, ha a kedvenc hírességeik is nyitottak és ezt képviselik.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin