Hírek

Videó – Szivárványcsaládokról szóló mesekönyv képmását égették Horvátországban

Szivárványcsaládom címmel jelent meg januárban délnyugati szomszédunknál az első mesekönyv, amelynek szereplői azonos nemű szülők. A könyv debütálására a Szivárványcsaládok Egyesület szervezésében a zágrábi Francia Intézetben került sor. Megjelenését kiemelt érdeklődés övezte, nem meglepő, hogy az első 500 példány a helyszínen el is kelt.

Illusztráció a mesekönyvből

A könyv megjelenése nem meglepő módon többekből ellentétes érzelmeket váltott ki a hagyományosan katolikus Horvátországban. A népszerű turistaparadicsomtól, Splittől nem messze fekvő Kaštela városában az éves farsangi karnevál keretében egy, a könyvre utaló plakátot lovasszekérre téve végigvittek a főutcán, majd a tengerparton, több száz vendég szeme láttára nyilvánosan elégették.

Az esetről videófelvétel készült, amelyet Facebookra is feltöltöttek:

Elmondható azonban, hogy ezzel ellentétes erők is munkálkodnak az országban. Horvát LMBT-jogi szervezetek azonnal feljelentést tettek, Blazenka Divjak oktatási miniszter peidg nyilvánosan elítélte az esetet. „A könyvégetésnek és diszkriminációnak minden formája elfogadhatatlan” – tette hozzá közleményében. „Érthetünk egyet bizonyos kérdésekben és vitatkozhatunk más témákról, de az üzenetnek, amelyet gyermekeink felé közvetítünk egy nyitott és toleráns társadalomról kell szólnia.

Ha valamire jó volt a könyvégetés az az, hogy a mesekönyvet gondozó Szivárványcsaládok Egyesület adománygyűjtése az incidens óta több, mint 300 százalékkal átlépte az eredetileg kitűzött célt és már 10 ezer dollárnál tart. A gyűjtés révén a könyvből újabb több száz példány adható majd ki.

A gyűjtéshöz kis videó is készült:

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin