Egészség

Videó: A HIV még mindig stigmát jelent a világ minden táján

HIV Heroes címmel indított dokumentumfilm-sorozatot a HivPlusMag, amelynek első epizódja Észak-Kaliforniától Dél-Afrikán át Thaiföldig vezeti a nezőt.

A videóban találkozunk például Robert Quonnal, a kaliforniai Permanente Medical Group orvosával, aki az elmúlt 24 AIDS/LifeCycle kerékpártúrából 23-at megtett San Franciscótól Los Angelesig – a 880 kilométeres út célja a HIV-ellátásra, -kezelésre és -megelőzésre való figyelemfelkeltés és pénzgyűjtés. Úgy írja le a “kerékpáros közösséget, mint amilyennek a világnak lennie kell“, amely oly sokat tanít a világnak a rugalmasságról, az erőről és a veszteségről – különösen a COVID alatt. A globális HIV elleni küzdelemben Quon azt üzeni, hogy “mindannyiunknak megvan a maga szerepe“.

Dél-Afrikában Mandisa Nikita Dukashe ápolónő nem hagyta, hogy a COVID az útjába álljon, amikor 2020-ban az U=U Afrika Koalíció megalakítására mozgósított. Most Dél-Afrika nem hivatalos szóvivőjeként az U=U, vagyis az Undetectable = Untransmittable (kimutathatatlan vírusszámú = nem fertőző) szóvivőjeként azt mondja, munkája célja, hogy megmutassa az embereknek, hogy “a HIV nem bűn”. Dukashe úgy képzeli, hogy egy napon mindannyian “egy HIV-stigmától mentes társadalomban fogunk élni“.

Dr. Praphan Phanuphak, aki 1985-ben Thaiföld első három HIV-fertőzöttjét diagnosztizálta, a HIV-betegek és az orvosok által Thaiföldön tapasztalt megbélyegzésről mesél. Egy beteget például “kirúgtak a munkahelyéről és kiutasították a lakásból, ahol lakott“, az orvosok pedig attól féltek, hogy azzal vádolják meg őket, hogy “a HIV-fertőzötteket nem biztonságos szexre bátorítják“. Elismeri: “Manapság a megbélyegzés és a diszkrimináció némileg javult, de még mindig elterjedt Thaiföldön“.

A teljes, angol feliratozású videó ide kattintva, vagy lejjebb tekinthető meg:

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb