Itthon

Túljárt Novák Előd eszén a Budapest Pride

A szokásos stílusában tett közzé bejegyzést Novák Előd hétfő délután Facebook-oldalán a Budapest Pride felvonulással kapcsolatban.

Lefoglalta az LMBTQP-felvonulás elől a főbb budapesti közterületeket a Mi Hazánk Mozgalom több tucatnyi bejelentéssel, a tegnap 0 órakor megnyílt időpont után néhány másodperccel, számos vezetőnk ügyfélkapus hozzáférésével, miután az ún. Pride szervezői törvénysértő módon már a rendőrségi bejelentés előtt hirdetni kezdték a júl. 24-ei felvonulásukat. Hiába a lezárások, nekik bizony mindenképpen joguk van vonulgatni és vonaglani, sőt külföldi deviánsokat is ide szervezni szerte a világból” – írja a szélsőjobboldali politikus.

Novák hozzáteszi, hogy pártjuk bejelentései után tegnap reggel egyeztető tárgyalásokat folytatott a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, de döntést a hatóság egyelőre nem hozott. Állítja, az LMBTQP-felvonulást a kijárási korlátozás ideje alatt, jogszabálysértő módon éjfélkor személyesen jelentették be és jelenleg arról folyik jogvita, hogy azt egyrészt egy másodperc alatt be lehet-e nyújtani (ebben az esetben a Budapest Pride élvez elsőbbséget), másrészt szabályos-e egy „jogszabálysértő módon, kijárási tilalom idején benyújtott bejelentés, hiszen ez joggal való visszaélés, melyet a Ptk. 1:5. §-a tilt.

Az LMBTQP-gyűlést a Ptk. 1:4. § szerinti elvárható magatartás elvébe is ütköző módon jelentették be, s e paragrafus szerint „felróható magatartására előnyök szerzése végett senki nem hivatkozhat”, tehát a szándékos szabálysértéssel szerzett jogelőny semmis, még ha el is fogadnák az egy másodperc alatti bejelentést. Ráadásul a törvény szerint három hónappal korábban bejelenthető júl. 24-i rendezvényt mi április 24-én este is bejelentettük, bár a rendőrség máshogy értelmezi a három hónapot, így az ügy bíróságra kerülhet” – folytatja Novák. A bejegyzés nem ér itt véget, de a következő bekezdések szokásos ámokfutásától megkíméljük az olvasót.

 

Forrás: Budapest Pride, Facebook

 

A bejegyzésre a Budapest Pride szervezői néhány órán belül reagáltak. „Novák Előd hazudott, amikor azt írta ki Facebookra, hogy a Mi Hazánk Mozgalommal”területeket foglaltak be” a Budapest Pride Felvonulás elől, és hogy ezekről valamiféle jogvita zajlik” – olvasható a szervezet Facebook-oldalán.

A Novák Előd által vágyott jogvita egyszerűen nem létezik, nem „foglaltak be előlünk” semmit. A Budapest Pride Felvonulás, mint minden tüntetés, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik. A gyülekezési törvény szerint abban az esetben, ha két demonstrációt azonos időpontra és helyszínre jelentenek be, a gyülekezési törvény azt a bejelentőt részesíti előnyben, aki hamarabb tette meg a bejelentést, ezek pedig mi voltunk. A járványhelyzet miatt jelenleg tilos tüntetést szervezni, ezért a rendőrség egy ún. feltételes tiltó határozatot adott ki a bejelentett gyűlésünkre, ami hatályát veszti akkor, amikor megszűnik a gyülekezések ideiglenesen tilalma” – tisztázza a helyzetet a Budapest Pride.

A posztban hangsúlyozzák, hogy Novák Előd valótlanul állítja, hogy törvénytelenül tette közzé a Budapest Pride a közösségi médiában a rendőrségi bejelentést megelőzően a felvonulás tervezett időpontját. A 2018-ban életbe lépett “új” gyülekezési törvény szerint leghamarabb csak három hónapra előre jelenthetnek be tüntetést, ennél hamarabb a gyülekezés nem kerülhet meghirdetésre. Amikor életbe lépett ez a törvény, a szervezők kikérték a rendőrség és a jogi tanácsadóik véleményét is arról, hogy a három hónapos rendőrségi bejelentést megelőzően létrehozhatják-e a Budapest Pride Felvonulás Facebook eseményét, hiszen „ez egy nagyon fontos esemény a magyar LMBTQ közösség tagjainak és támogatóiknak: rengeteg külföldön élő honfitárs a Budapest Pride Felvonuláshoz igazítja a hazautazását és vidékről is rengetegen látogatnak el a Budapest Pride Felvonulásra.

Azt az egybevágó választ kapták a rendőrségtől és a jogi tanácsadóiktól is, hogy a Facebook esemény közzététele nem sérti a gyülekezési törvényben foglaltakat, hiszen nem jelöl meg konkrét gyülekezési helyet vagy időpontot, csupán a gyűlés tervezett dátumáról tájékoztatja az érdeklődőket.

A Budapest Pride teljes posztja itt olvasható el.

Borítókép: Novák Előd, Facebook

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin