Nagyvilág

Transznemű nő lehet Kalifornia következő kormányzója?

Izgalmas politikai események színhelye jelenleg az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb állama. A helyi Republikánus Párt ugyanis aláírásgyűjtést indított a kormányzó, Gavin Newsom visszahívására és a kijelölt – bár egyszer meghosszabbított – határidőn belül össze is szedték az előírt mennyiséget.

Ennek következtében várhatóan idén ősszel kormányzóválasztásra kerül sor, amelyen Newsom újra elindulhat, ám az ellenzékben lévő republikánusok is szemet vetettek a nagy befolyással bíró székre. Érdekesség, hogy 2003-ban Arnold Schwarzenegger pontosan egy ilyen visszahívásos kormányzóválasztás eredményeként került az állam élére.

A republikánusok soraiban többen is jelezték, hogy indulni kívánnak. A legérdekesebb közülük Caitlyn Jenner, aki bár egyelőre még nem nyilatkozott, de indulási szándékát jól jelzi, hogy folyamatosan egyeztet nagy tapasztalattal rendelkező, befolyásos kampánymenedzserekkel – az egyik megbeszélésre pont a hétvégén kerül sor malibui házában.

 

Caitlyn Jenner

 

Pártja egyelőre megosztott abban a kérdésben, vajon egy tényleges indulás esetén mennyi esélye lenne Jennernek. Az egyik tábor szerint semmi és ezt maga is tudja, egyszerűen csak szeretne egy kis hírverést csinálni. A másik tábor szerint azonban akár még nyerhet is. Egyrészt már most rengeteg kaliforniai ismeri a nevét, másrészt mivel középutas és transznemű, így demokraták is átszavazhatnak rá.

Az idén 71 éves Jenner 2015 tavaszán coming outolt transzneműként. A korábban olimpiai aranyérmes sportolónak három feleségtől hat gyermeke van, köztük Kendall és Kylie Jenner. 2007 óta rendszeresen felbukkant a Keeping Up with the Kardashians című reality műsorban. 2016-ban nagy zúgolódást váltott ki, amikor támogatásáról biztosította Donald Trump akkori elnökjelöltet – e döntését két évvel később megbánta.

Megválasztása esetén Caitlyn Jenner lenne az Amerikai Egyesült Államok történetében az első megválasztott transznemű kormányzó. Az észak-amerikai országban egyelőre nyíltan transznemű polgármesterből is alig van, az előző választást követően azonban több transznemű állami szenátor és képviselő is hivatalba lépett.

 

Letette hivatali esküjét az Egyesült Államok első transz szenátora

 

Borítókép: Ken McKay/ITV/Rex

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin