Nagyvilág

Tovább keresik a 2. világháború végóráiban megölt meleg rendőrök holttestét

A berlini rendőrség folytatja a kutatást annak a négy rendőrnek a holtteste után, akiket két héttel a második világháború európai vége előtt, 1945. április 24-én a saját kollégáik meggyilkoltak, csak mert melegek voltak. A nyomozás során sikerült pontosítani a 76 évvel ezelőtt kivégzettek neveit. A hatóság szakemberei a Berlin Spandau kerületében lévő lőtéren kutattak a maradványok után és a rendőrség elkötelezett amellett, hogy visszaadják a kivégzettek méltóságát, számol be róla a Die Welt.

„A második világháború alatt szörnyű dolgok történtek, amelyeket nem szabad elfelejteni” – írta a berlini rendőrség a Facebookon. Október 4. és 10. között vizsgálták át az egykori gyakorlóteret a hadisírok gondozásával foglalkozó német és nemzetközi szervezetek segítségével. A rendőrségi gyakorlótéren három helyszínt választottak ki a kutatáshoz és összesen mintegy 60 mintavételi árkot vizsgáltak. A második világháborúból származó tárgyakat ugyan találtak, de a nyomozók szerint egyik sem viszi őket közelebb a maradványokhoz.

A kutatócsoport megvizsgálta a helyszínt, amely a háború óta jelentősen megváltozott, és amelyet azóta sokféle célra használtak. A területet régi árkok szelik át, és a bombatámadásokból visszamaradt tölcsérek maradványai is tarkítják, ezen kívül erdősítés is folyt azóta a területen. Az egyhetes kutatás egyelőre sikeretlen maradt, de a szakemberek folytatják a keresést.

 

 

„Reméljük, hogy a levéltárakban végzett még intenzívebb kutatással újabb nyomokat találunk” – mondta Martin Halweg rendőrségi szóvivő a Berliner Zeitung című napilapnak. A területen végzett kutatás befejezése után Marianne Ludwig rendőrlelkész imát mondott a meggyilkoltakért a gyakorlótéren.

A berlini rendőrség belső vizsgálatot folytat a 76 évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatban. A második világháború európai vége előtt két héttel meggyilkolt meleg rendőrök ügyét Ralf Kempe rendőrkapitány és Jens Dobler, a berlini rendőrmúzeum munkatársa indította el. Kempe és Dobler évek óta nyomoznak az ügyben, ezalatt többek között katonai archívumokat kerestek fel, légifelvételeket elemeztek, és konzultáltak a Német Hadisírgondozó Bizottsággal.

A gyilkosságra a háború utolsó napjaiban került sor, amikor Berlin már teljesen körül volt véve, és az oroszok már Spandau kerületében voltak. A négy, már korábban letartóztatott rendőrt a kollégáik kihozták a cellájukból, ezután teherautóval a gyakorlótérre vitték őket, ahol egy ásott sír várta őket. Dobler az ARD csatorna és a Rundfunk Berlin-Brandenburg újságíróinak elmondta, hogy megtalálták a kivégzésről szóló jelentést, amelyet egy a végrehajtására utasított főhadnagy írt alá. A dokumentumból kiderül, hogy a rendőrök a halálraítéltekkel megálltak az úton, majd egy erdős területre tértek be. Dobler szerint ez azt jelenti, hogy a sír az út közelében lehet.

A rendőrségi vizsgálatok szerint az áldozatokat bírósági ítélet nélkül, kézifegyverrel lőtték tarkón, hogy a nagyobb zaj ne árulja el a körülzárt városban való tartózkodásukat.

„A berlini rendőrség történelmének egyik legsötétebb fejezete: kollégák lőttek kollégákra”

– írja a Die Welt. A nyomozók próbálják megtalálni a helyszínt, amelyet egy szemtanú, az egyik elkövető úgy írt le, hogy kissé magasabban fekszik, és a sír mellett egy méterre egy fa állt.

Az elhunyt tisztek neve sokáig nem volt ismert. Az ügy kivizsgálásának köszönhetően azonban sikerült megállapítani a meggyilkolt rendőrök személyazonosságát: Otto Jordan, Berlin-Neukölln 211-es rendőrőrsének tisztje, Erich Bautz, Berlin-Schöneberg légvédelmi rendőrségének tisztje, és Reinhold Hofer, a berlini Wedding negyed tartalékos rendőrfelügyelője. A negyedik meggyilkolt Willi Jenoch, akiről egyelőre nem tudni többet.

 

 

Kempe és Dobler munkájának köszönhetően emléktáblát avattak a berlini 21-es számú rendőrőrs falán. Az avatáskor még nem volt ismert, hogy mi volt Erich Bautz tiszt keresztneve, az emléktáblán csak a vezetékneve szerepel – ezt a rendőség utólag fogja kiegészíteni.

A méltó újratemetésről a rendőrség fog gondoskodni, és mint a nyomozás során megállapították, a négy rendőrnek már nincsenek élő rokonaik. Az üggyel foglakozó két rendőrtiszt reméli, hogy sikerül megtalálni a holttesteket és visszaadni a meggyilkoltak méltóságát.

 

 

A német elnök bocsánatot kért a melegek szenvedése miatt a nácik idején

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin