Hírek

A német elnök bocsánatot kért a melegek szenvedése miatt a nácik idején

Frank-Walter Steinmeier köztársasági elnök bocsánatot kért a melegek szenvedései és az igazságtalanságok miatt, ami őket érte a náci idők alatt és az azt követő évtizedekben.

 

 

A német elnök vasárnap azon a megemlékezésen beszélt, amit tizedik éve a nácik idején meghurcolt körülbelül ötvenezer meleg férfi emlékére rendeznek. Az összesen letartóztatott százezer fő közül 5-15 ezer főt koncentrációs táborokba zártak, a letartóztatottak közel felére pedig kínzás és börtönbüntetés várt. Közülük nagyjából ötezren még ma is élnek.

 

 

Steinmeier ugyanakkor nem felejtette el kiemelni, hogy a megbélyegzésük a második világháborút követő évtizedekben is folytatódott. A Deutsche Welle tudósítása szerint az elnök azt mondta, hogy

„A német állam súlyos szenvedéseket okozott ezeknek az embereknek, részben a nácik idején, de azt követően is – akár Kelet-Németországban, akár a szövetségi alkotmány miatt. Ezen okból ma bocsánatot kérek – a szenvedés, az igazságtalanság, valamint az ezeket követő hosszú elhallgatás miatt. Minden meleget, leszbikust, minden queert, transzneműt és interszexuálist az országunkba invitálok: szexuális orientációtok és szexuális identitásotok kérdés nélkül védelmet élvez nálunk. Méltóságotok sérthetetlen, ahogyan annak a kezdetektől fogva lennie kellett volna.”

A német büntető törvénykönyv hírhedt 175-ös paragrafusa 1871 óta tiltotta a férfiak közötti szexuális kapcsolatot, amit a nácik idején különösen szigorúan betartottak, a maximális 10 éves börtönbüntetést és kényszermunkát kiszabva. A törvényi szabályozáson 1969-ban enyhítettek ugyan, de egészen az 1994-es eltörléséig használták meleg férfiak elítélésére.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin