Hírek

Törlik az LMBTQ tartalmat a kínai közösségi médiában

A Twitterhez hasonló kínai Weibo mikroblognak havi 392 millió aktív felhasználója van. Most három hónapos kampányt indítottak, hogy „kitakarítsák” a platformot – törölnek minden LMBTQ és erőszakos tartalmat, legyenek azok képek, szövegek, vagy képregények.

 

 

A pénteki bejelentésre azután került sor, hogy a kínai vezetés jelezte, szorosabbra akarja fogni a fiatalok körében népszerű közösségi médiákat. A Weibo szerint ők csak az új kiberbiztonsági törvény szellemében járnak el.

A lépés hatalmas felháborodást váltott ki, a hivatalos posztra több mint 24 ezer komment érkezett és több mint 110 ezerszer osztották meg. A felhasználók pedig tiltakozásul ezerszámra kezdték az #IAmGay (#melegvagyok) hashtaget használni. A Reuters idézi a Weibo egyik felhasználóját, aki a saját fényképét posztolta az alábbi szöveggel:

„Meleg és büszke vagyok, és még ha le is szednek engem innen, több tízmillió hozzám hasonló van!”

A platformon sok posztot gyorsan blokkoltak is, ezek helyén a „törvénytelen tartalom” szöveg jelenik meg. A Weibo eddig 56 243 károsnak ítélt tartalmat távolított el, 108 felhasználót töröltek, és 62 topikot vettek le. Munkájuk lesz bőven, egyrészt azért, mert maga a kínai állam szerint is legalább a lakosság 5 százaléka tartozik az LMBTQ közösséghez (kb. 70 millió fő). Másrészt azért, mert tágan értelmezik a törvényt, és az olyan számítógépes játékok, mint a Grand Theft Auto-ról szóló posztok is erőszakos tartalomnak minősülnek.

 

 

Az állami cenzúrát már korábban beindították, nem engedték vetíteni még egy nemzetközi filmfesztiválon sem a Szólíts a neveden (Call Me by Your Name) című Oscar-díjas filmet.

Kínában, ahol a homoszexualitás megítélése nem kötődik a valláshoz, hagyományosan az idősek számítanak elutasítónak, míg a fiatalok kifejezetten maradi, nem trendi felfogásnak tartják a homofóbiát.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin