Nagyvilág

Több mint egymillió azonos nemű pár él az Egyesült Államokban

Fotó: Monstera / Pexels

 

Az Amerikai Egyesült Államok statisztikai hivatalának legújabb felmérése szerint 2021-ben meghaladta az egymilliót az azonos nemű párokból álló háztartások száma.

A hivatal adatai alapján az országban 710 000 olyan háztartás található, ahol az azonos nemű párok házasok, és mintegy 500 000 olyan, ahol nem élnek házasságban a párok.

Az adatgyűjtés korlátai miatt ezek természetesen nem abszolút számok, ennél több LMBTQ-pár él az Egyesült Államokban, de így is jelentősnek számít a felmérés. A hivatal közleménye szerint a felmérés „nem azonosít minden együtt élő párt, mivel csak a háztartás egyes tagjainak a háztartás tulajdonosához fűződő kapcsolatáról gyűjt információt, nem pedig a háztartás összes tagja közötti kapcsolatokról.”

A felmérés egyéb érdekes statisztikai adatokkal is szolgált, például kiderült, hogy az azonos nemű házasságban élő háztulajdonosok átlagos életkora alacsonyabb, 48,9 év volt, míg a különböző neműek esetében ez 52,8 év. Ugyanakkor a házasságot nem kötött azonos nemű párok esetében ez az életkor magasabb volt (42 év) mint az ellenkező nemű pároknál (39,9 év).

A nőkből és a férfiakból álló párok esetében szinte azonos arányban volt mindkét fél munkaviszonyban, ám a nők esetében a háztartás éves medián bevétele alacsonyabb volt a férfiakénál csaknem 20 000 dollárral.

Ugyancsak figyelemreméltó adat, hogy az azonos nemű párok esetében nagyobb arányban (29,6%) volt mindkét félnek legalább egyetemi alapdiplomája, mint az ellenkező nemű pároknál (18,1%). Az azonos nemű pároknál jóval több volt a rasszok közötti házasság (31,6%), mint az ellenkező neműek (18,4%) esetében.

Washington D.C.-ben volt minden állam közül a legnagyobb arányú az azonos nemű háztartások aránya, 2,5%.

A statisztikai hivatal 2008-ban kezdett adatot gyűjteni ebben a témában. Akkor 540 000 ilyen háztartást számlált, vagyis a 2021-es adatok 120%-os növekedést jeleznek. 2019-ben már megközelítette az egymilliót a háztartások száma, 980 000 volt. 2020-ban a Covid19-járvány miatt a népszámlálást nem hajtották végre.

Az ilyen háztartások száma az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának 2015-ös döntése után ugrott meg, amely kimondta, hogy az azonos nemű házasságok minden államban törvényesek. Ezt követően alig öt év alatt az azonos nemű párok esküvői 3,8 milliárd dollárral járultak hozzá a gazdasághoz az Egyesült Államokban.

 

 

Sokat keresett az USA a meleg és leszbikus párok esküvőin

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin