Itthon

Több ellenzéki párt is kiáll a HIV/AIDS elleni küzdelem mellett

December elseje, az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából a Háttér Társaság öt HIV-témájú kérdést intézett Magyarország összes parlamenti vagy a jövő évi választáson Parlamentbe készülő pártjához. Rákérdeztek, hogy támogatják-e az otthon végezhető gyorstesztek elérhetővé tételét, a PrEP bevezetését a kockázati csoportokba tartozók számára, a szűrések számának növelését vidéken, de érdekelte a civil szervezetet az is, hogy a jelenlegi négy magyarországi HIV-decentrumon kívül van-e szándékuk a HIV-ellátás elérhetőségének szélesítésére, HIV/AIDS stratégia elfogadására és a HIV/AIDS Munkacsoport újbóli összehívására.

Mindezidáig három párt válaszolt kérdéseikre.

A Demokratikus Koalíció szerint a párt megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet az LMBTQI közösség életét hátrányosan érintő kérdésekre és javaslatokat tesz azok megoldására. A 2019. évi Európai Parlamenti választásokra egy öt pontos LMBTQ javaslat csomaggal készültek.

A program alapján a párt támogatja, hogy minden gyógyszertárban legyen vény nélkül kapható, egyszerűen elérhető HIV-gyorsteszt, illetve a a PrEP-kezelések magyarországi bevezetését és TB-támogatásának megteremtését követelik. A DK véleménye szerint az ingyenes és anonim HIV-szűrést állami támogatással kiterjeszthetnék az egész lakosságra. A DK emellett támogatja azt is, más Európai Uniós országokhoz hasonlóan, a szakszerű HIV-kezeléshez való hozzáférés a jelenleginél szélesebb körben, szexuális úton terjedő fertőzések kezelésében járatos egészségügyi intézmények, vagy HIV-re szakosodott infektológus-háziorvosok által is elérhető legyen. A Nemzeti HIV/AIDS munkacsoportot újra össze kívánják hívni, hogy egy kompex, minden problémára javaslatot tevő stratégiát dolgozzanak ki.

A Momentum álláspontja mind a koronavírus-járvány, mind az egyéb fertőző betegségek így a HIV okozta vírusfertőzés esetében is az, hogy támogatja a széles körben elérhető és ingyenes teszteket a lakosság részére. Úgy tartják, hogy ha a teszteléssel már a korai szakaszban ki tudják szűrni a HIV pozitív eseteket, akkor a gyógyulási arány sokkal magasabb, valamint a betegek kezelése sokkal költséghatékonyabb, mint a későbbi, előrehaladott stádiumban lévő – már AIDS betegséggel rendelkező – pácienseké.

Mivel a PrEP használata mind az USA-ban, illetve egyes Nyugat-Európai országokban is bevett szokás, amelynek hatását tudományos publikációk igazolják, ezért az ellenzék kormányra kerülésének esetében a Momentum támogatja használatát. A párt úgy látja, hogy a HIV-fertőzés kérdése sajnálatos módon az elmúlt időszakban erősen nyugovóra tért. Az esetek száma stagnál, a média elfogadta a vírus létét, így nem irányul elég figyelem a HIV-fertőzöttekre. A Momentum a későbbiekben egy országos szinten elérhető, ingyenes szűrővizsgálat bevezetését támogatná, és már az alapfokú oktatástól kezdve nagy figyelmet fordítana a lakosság tájékoztatására.

A Momentum egészségügyi programjának célja, hogy megerősítse a háziorvosi ellátást, amelybe az anonim szűrések kiterjesztése, illetve a HIV-fertőzöttek gondozása infektológus végzettséggel rendelkező háziorvosokkal teljes mértékben beleillik. A Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport felélesztését, illetve egy új stratégia kidolgozását támogatják, amely segíti a korai felismerést a PrEP általános és ingyenes elérhetőségével.

A Párbeszéd úgy gondolja, hogy a gyorstesztek bevezetése jelentős kapacitásbővítést jelent majd, így a most Budapestre koncentrálódó anonim tesztelési lehetőség sokkal több ember számára válik elérhetővé. Az AIDS betegség kialakulása ellen a leghatékonyabb módnak a PrEP alkalmazását tartják, párosítva egy, nem csak az LMBTQI közösség számára elérhető felelős szexuális életről szóló felvilágosítással. A prevenció fontos részének tartják a mentálhigéniás gondoskodást is: a társadalmi elnyomás, a tabusítás, az internalizált homofóbia és a szorongások hozzájárulhatnak a felelőtlenebb szexuális életnek, tehát növelik a betegségek kockázatát.

A gyorsteszt mellett a a háziorvosok, bőrgyógyászok és nemibetegséggel foglalkozó  orvosok, gondozók naprakész információkkal való ellátását emelték ki. A Párbeszéd hisz abban, hogy a tudományos eredmények naprakész ismeretével és a nyílt kommunikációval visszaszorítható és végül legyőzhető a HIV járvány, ehhez viszont szükséges az itthoni szakmai munka támogatása, illetve a hosszútávú tervezés lehetőségének biztosítása.

Az AIDS Világnapján a Humen Szabó M. Bencével, a Háttér Társaság HIV/AIDS Programjának vezetőjével, valamint Miklóssal és Dáviddal, a HIV Segítő Szolgálat önkénteseivel beszélgetett többek között a HIV-vel kapcsolatos felvilágosítás fontosságáról, a Háttér Társaság által nyújtott, ingyenes szolgálatásokról, valamint a segítők személyes tapasztalatairól és motivációjáról is.

 

“Nem a HIV öl, hanem a tudatlanság”

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin