Nagyvilág

Szivárványos töltényekkel ünnepel az amerikai tengerészgyalogság

Érthető okokból visszatetszést váltott ki a gesztus.

Az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogsága (USMC) június 1-én a Twitteren köszöntötte a Pride-hónapot:

“Június folyamán az amerikai tengerészgyalogságot büszkeséggel tölti el, hogy elismeri és tiszteleti LMBTQ tagjainak tevékenységét. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a diszkriminációmentes környezet mellett, és védelmezzük azokat az értékeket, amelyek szerint mindenkit egyenlően, méltósággal és tisztelettel kell kezelni”.

Az üzenethez egy terepszínű katonai sisak fotóját mellékelték, amelyen a szivárványzászlót megidéző, hat darab színes töltény és a „büszkén szolgálok” felirat látható.

 

 

A tweetet minden oldalról értetlenkedés fogadta, amiért több okból is ízléstelenre sikerült. A közelmúltban egyrészt több fegyveres ámokfutó is gyilkolt az Egyesült Államokban, másrészt épp olyan erőszakszervezet használja az LMBTQ közösséget, amely évtizedekig megtagadta őket.

Nyíltan LMBTQ személyek 2011-ig nem szolgálhattak az amerikai hadseregben. A régi gyakorlatot 1993-ban, a Clinton-kormányzat idején hivatalossá is tették, a „Don’t Ask, Don’t Tell” néven emlegetett szabályzat megtiltotta az LMBTQ katonáknak, hogy szolgálati idejük alatt azonos nemű kapcsolatukról beszéljenek, vagy hogy az orientációjukat felfedjék, a nyíltan LMBTQ személyeknek pedig megtiltották a seregbe való jelentkezést is.
Amíg hatályban volt, a szabályzatra hivatkozva a fegyveres erőknél szolgáló több mint százezer amerikait szereltek le szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt.

A közösségi médiában az is felháborodást váltott ki, hogy a vizuális anyag Stanely Kubrick háborúellenes alkotásának, az Acéllövedék (Full Metal Jacket) című filmdrámának a poszterét idézi. Egy popkulturális utalás hatásos lehet, csakhogy jelen esetben a film éppen azt mutatta meg, hogy mennyire dehumanizáló a háború, ami még az ártatlanokat is arra ítéli, hogy pszichopata gyilkosként távozzanak belőle. A fentiek miatt a sok szempontból félrement PR-fogás nem aratott sikert, a kialakult közhangulatot az alábbi tweet foglalja össze sommásan:

Melyik döntéshozó gondolta úgy, hogy jó ötlet lesz témának “a képviseljük az LMBTQ embereket töltényekkel?”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin