Kultúra

Szivárvány szélesvásznon – Humen Fesztivál 2022

Szélesvásznon eddig itthon nem látott LMBTQ filmekkel immár hetedik alkalommal várja a nézőket a Humen Fesztivál. Az idei program a hagyományoknak megfelelően a világ minden tájáról számos műfajt vonultat fel szeptember 15–18. között a budapesti Művész moziban.

 

Peter von Kant (Peter von Kant)
francia, dráma, 85 perc, 2022
hang: francia, felirat: magyar

Vetítés dátuma: 2022. szeptember 15. 20:00

Peter von Kant, a sikeres és híres rendező az asszisztensével él, akit rendszeresen megaláz. Egy nap a nagyszerű színésznő, Sidonie bemutatja egy jóképű, szerény anyagi hátterű fiatalembernek, akibe beleszeret. A rendező felajánlja, hogy segít neki betörni a mozi világába. A film a német író, kultrendező, Rainer Werner Fassbinder kultikus színdarabjának, valamint a belőle készült, Petra von Kant keserű könnyei című alkotásának feldolgozása.

A kultrendező Francois Ozon (Swimming Pool, 8 nő, A házban, Frantz, Dupla szerető, Isten kegyelméből) nem először nyúl Rainer Werner Fassbinder munkásságához (Vízcseppek a forró kövön). Új filmjének világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt.

 

 


 


Egyedül (Lonesome)
ausztrál, dráma, 95 perc, 2022
hang: angol, felirat: magyar

Vetítés dátuma: 2022. szeptember 16. 20:00

Casey a vidéki Ausztrália mélyén nőtt fel egy farmon, soha nem járt az óceánnál vagy nagyvárosban. Amikor az apja rájön, hogy Casey meleg, mennie kell otthonról. Pénz és kapcsolatok nélkül indul útnak. Semmije sincs, amikor megérkezik Sidney-be, ezért a Grindr randiappon próbál szerencsét abban reménykedve, hogy szexért cserében meghúzhatja magát valahol éjszakára. Így jut el Tib ágyába és lakásába. A két fiatal között sajátos kapcsolat alakul ki, de a köztük lévő különbségek és távolságok áthidalhatatlannak tűnnek.

Az ausztrál rendező, Craig Boreham filmjeinek visszatérő témája a marginalizált szexuális kisebbségek helyzete. Egyedül című új drámájában a randiappok által generált, egymást érő egyéjszakás kalandok világába helyezi szereplőit.

 

 


 

Olyan lányok, mint mi (Tjejer som oss)
svéd, dokumentumfilm, 83 perc, 2016
hang: svéd, felirat: magyar

Vetítés dátuma: 2022. szeptember 17. 18:15

Öt fiatal transznemű nő mesél önmagáról: belső gondolataikról, a randizásról, a partikról és a mindennapi életükről. Saga, Vanessa, Xenia, Ivy és Heidi – mindannyian különböző háttérrel bírnak és különböző élettapasztalatokat szereztek. Azt mesélik el, hogy mindenki több annál, mint amit a neme kijelöl – mert az embert nem az határozza meg, hogy mi van a lába között. A dokumentumfilm előzetese a Vimeo felületén érhető el.

 


 

Sok boldogságot! (Badhaai Do)
indiai, vígjáték-dráma, 147 perc, 2022
hang: hindi, felirat: magyar

Vetítés dátuma: 2022. szeptember 17. 20:00

Suman már 31 éves és még mindig hajadon. A testnevelő tanárként dolgozó nőről senki sem sejti, hogy valójában a saját neméhez vonzódik. Bár a szülei nagyon szeretnék már férjhez adni, ő mindig sikeresen elmenekül a leánykérések elől. Amikor komoly bajba kerül, egy hasonló cipőben járó rendőr, a melegségét titkoló Shardul tűnik a megmentőjének. Úgy gondolják, ha összeházasodnak, végre lekerül róluk a családi nyomás, és békésen élhetnek együtt lakótársakként.

Indiában hosszú jogi küzdelem után csak 2018-ban dekriminalizálták a homoszexualitást. A konzervatív társadalomban a mai napig erősek a hagyományok, és bár évente készül egy-két hasonló alkotás, de még mindig eseményszámba mennek az országban az LMBTQ kérdéseket feldolgozó, nagy tömegeket elérő, zenés bollywoodi közönségfilmek.

 

 


 

Nico (Nico)
német, dráma, 79 perc, 2021
hang: német, perzsa, felirat: magyar

Vetítés dátuma: 2022. szeptember 18. 18:15

Az életvidám Nico imádja a munkáját. A német-perzsa származású lány időseket ápol, és a legjobb barátnőjével élvezi a berlini nyarat. Egy rasszista támadás azonban kiszakítja a gondtalan mindennapokból, és rá kell jönnie, nem tartozik olyan magától értetődően ide, mint ahogyan azt mindig is gondolta. A támadás hatására egyre jobban bezárkózik, és már a páciensei is alig ismernek rá. Amikor egy macedón lány, Ronny belép az életébe, Nicónak szembe kell néznie saját magával.

Nico című drámájával a rendező Eline Gehring célja az volt, hogy ne a bevett sztereotípiák szóljanak a származás, a test és a szexualitás sokszínűségéről. Filmjét és a főszereplő Sara Fazilat játékát számos díjjal jutalmazták Németországban.

 

 


 

Spanok (Bros)
amerikai, vígjáték, 115 perc, 2022
hang: angol, felirat: magyar

Vetítés dátuma: 2022. szeptember 18. 20:00

A randizás soha nem könnyű. Főleg nem az, ha az ember már negyven éves elmúlt, nagyvárosban élő, meleg férfi. Bobby Lieber mindezt a saját bőrén tapasztalja meg: amíg a világ csak a szivárványzászlókat és a #loveislove hashtaget látja, addig neki a hírhedt randiappok világán kellene átküzdenie magát a szerelemhez.

A Spanok az első olyan, meleg férfiakról szóló romantikus vígjáték, amelyet vezető hollywoodi filmstúdió, a Universal Pictures gyártott. Ráadásul nem streamingre készült, hanem moziforgalmazásra, és külön érdekessége, hogy az összes főszerepet valóban nyíltan LMBTQ színészek alakítják.

 

 


 

JEGYVÁSÁRLÁS SZEPTEMBER 1-TŐL A MŰVÉSZ MOZI OLDALÁN

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin