Kultúra

A sokszínűség jegyében zajlott az idei Emmy

Az elmúlt két hétvégén jutalmazták Emmy-díjjal a legutolsó tévés idény legjobb sorozatos, tévéfilmes és reallitys teljesítményeit. Az idei díjkiosztónak nemcsak az volt az érdekessége, hogy a Trónok harca tévé-történelmet írt, és hogy az American Crime Story tarolt a minisorozatok között, hanem az is, hogy mennyire sokszínű a díjazottak névsora. Nézzük az 2016-os Emmyt LMBT-szemmel.

emmy

Először is egy magyarázat, hogy miért is tartott két hétvégén át a tévés díjkiosztó. Szeptember 10-én és 11-én az úgynevezett kreatív és technikai díjakat, valamint az animációs sorozatoknak, a reallityknek és a vendégszereplőknek járó szobrokat adták át. Ezen a két estén közel 350 kategóriában jelentettek be győztest. Szeptember 18-án már csak a „fő kategóriák” maradtak, de így is háromórás show kellett ahhoz, hogy mindegyik nyertesét bemutathassák.

A harmadik díjátadót Jimmy Kimmel vezette, aki többször is megemlítette, hogy mennyire sokszínű a nyertesek névsora. Ha összevetjük az Oscarral, akkor jól látjuk, hogy a jelöltek és a díjazottak között is többen vannak olyanok, akik valamely kisebbséghez tartoznak. Hovatovább, a rendezői és írói szobrokat is nagyobb eseséllyel ítélik oda egy nőnek, mint a filmvilágban.

via GIPHY

Na de, térjünk rá azokra a díjazottakra, akik LMBT-szempontból érdekesek a számunkra.

RuPaul Charles lett a legjobb reallity műsorvezető a RuPaul’s Drag Race-ben nyújtott teljesítményéért. Ő korábban nem lelkesedett ezért a díjért, ki is jelentette „inkább választanék egy beöntést, mint egy Emmyt.” A tévés zsűri nyolv év munkáját ismerte el, és olyan nagy nevek közül emelte ki, mint Ryan Seacrest (American Idol), Tom Bergeron (Dancing With The Stars), Steve Harvey (Little Big Shots starring Steve Harvey) és Heidi Klum (Project Runway). A díjat amúgy már többször nyerte nyíltan LMBT-személyiség, például Tim Gunn a Project Runway-ért és Jane Lynch a Hollywood Night Game-ért. RuPaul a szobrát a kívülállóknak ajánlotta„Bátor lelkeknek, akik ragaszkodnak az álmaikhoz és még színesebbé teszik a világot.”

Természetesen nem ment el korábbi kijelentése mellett sem, megköszönte az akadémiának, így most már mindkettő megvan.”

rupaul-charles-emmy-award

Peter Scolari az előzőpályán besurranva szerezte meg a legjobb komédiai vendégszereplőnek járó szobrot a Girls című sorozatban megformált meleg apukáért. Scolari az eredeti jelöltek között nem is volt ott, helyette Peter MacNicol Az alelnök című sit-comban nyújtott alakításáért szerepelt a listán. Csakhogy utána számoltak, és MacNicol túl sokat jelent az elmúlt évadban, így őt nem lehetett vendégszereplőnek nevezni, ezért diszkvalifikálták. Helyére érkezett Scolari. Ő az HBO Girls című sorozatában alakítja a Lena Dunham által alakított karakter meleg apukáját.

EXCLUSIVE - Peter Scolari accepts the award for outstanding guest actor in a comedy series for “Girls” during night one of the Television Academy's 2016 Creative Arts Emmy Awards at the Microsoft Theater on Saturday, Sept. 10, 2016 in Los Angeles. (Photo by Phil McCarten/Invision for the Television Academy/AP Images)
(Fotó: Phil McCarten/Invision for the Television Academy/AP Images)

Sarah Paulson megkapta élete első Emmyjét! A nyíltan leszbikus színésznő – aki mostanában egy nála jóval idősebb nővel randizik – Marcia Clark megformálásáért nyerte el a díjat. Az O.J. Simpson-tárgyalás ügyésze volt Paulson meghívott vendége a gálán, és a színésznő az ő emlékének ajánlotta a szobrot. Kiemelte, a korabeli sajtó nagyon csúnyán bánt vele, és reméli, amit ők a képernyőn bemutattak, nem volt fájdalmas neki.

„Egy élő személyt megformálni mindig nagy felelőség. Ő két gyermek anyja, akik túl fiatalok voltak ahhoz, hogy bármit is felfogjanak a történtekből, nem érhették, min megy keresztül az anyjuk. Én csak remélem, hogy már többé nem fáj neked.”

sarah-paulson-emmys-2016

Jeffrey Tambor játéka újfent Emmyt ért! A színész másodjára vehette át a díjat a Transparent főszerepéért komédia kategóriában. Köszönőbeszédében arra hívta fel Hollywood figyelmét, hogy adjanak több szerepet a transznemű színészeknek. „Nem lennék boldogtalan, ha én lennék az utolsó ciszgender férfi, aki egy transznemű nőt játszott el.”

jeffrey-tambor-emmy

Laverne Cox idén csak a díjátadók sorában volt jelen, de ő is reflektált Tambor szavaira, és ő is transzneműek nagyobb arányú megjelenéséért kampányolt. „Csak ugyanazt mondom, mint Jeffrey Tambor: Adjatok esélyt a transz tehetségeknek!”

via GIPHY

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin