Hírek

RENDKÍVÜLI: Nem különböztetik meg többé a meleg és biszexuális férfiakat véradáskor

Nemrégiben tette nyilvánossá az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), hogy 2020. január 1-ével megváltoztak a véradás szabályai, ezután a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak csak akkor nem adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból kockázatosnak minősül. Ezzel több évtizede tartó diszkriminációnak vetett véget az OVSZ – olvasható a Háttér Társaság sajtóközleményében.

A “fertőzés átadás szempontjából kockázatos szexuális kapcsolatok megítélésében megszűnt minden olyan megkülönböztetés, ami a kapcsolatban résztvevők nemére utalt” – tette közzé április közepén honlapján az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a 2020. január 1-én hatályba lépett új szabályozás főbb változásait ismertetve. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a meleg és biszexuális férfiak is adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból nem minősül kockázatosnak.

A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak kizárásának indokaként korábban a HIV-fertőzés magasabb kockázata szerepelt. Magyarország 1986-ban, a világon elsők között vezette be a véradáskor levett vér szűrését HIV-re. A HIV-tesztek ugyanakkor a HIV-fertőzést nem tudják a fertőzést követően azonnal kimutatni, a teszt érzékenységétől függően 2-6 héttel korábbi állapotot mutatnak, ezt az időszakot hívják ablakperiódusnak. Annak érdekében, hogy egy véradó az ablakperiódus alatt ne fertőzhessen meg másokat, a kockázatos magatartást követően e személyeket hosszabb vagy rövidebb időre kizárták a véradásból.

 

 

Az Országos Vérellátó Szolgálat a legutóbbi időkben a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak esetében a legszigorúbb, egész életre történő kizárást alkalmazta. Ez teljesen indokolatlan volt, hiszen az ablakperiódus hossza ennél jóval rövidebb. A kizárás ráadásul arra sem volt tekintettel, hogy a HIV-fertőzés szempontjából nem minden férfiak közötti szexuális kapcsolat jelent magasabb kockázatot, egy monogám párkapcsolatban élő meleg pár két tagja közötti szexuális kapcsolat, különösen ha óvszerrel vagy gyógyszeres úton (PrEP) védekeznek a HIV-vel szemben, semmivel sem jelent nagyobb kockázatot, mint egy heteroszexális pár esetében. A behatolással nem járó, férfiak közötti szexuális érintkezés átviteli kockázata jóval alacsonyabb, mint egy vaginális behatolással járó heteroszexuállis érintkezésé.

A Háttér Társaság ezért évek óta küzd, hogy a véradási szabályok ne emberek egy csoportját (férfiakkal szexelő férfiak) bélyegezzék meg és zárják ki a véradásból, hanem a tényleges kockázatok alapján – időlegesen, az ablakperiódus idejére – zárják ki a kockázatos szexuális magatartást tanúsító személyeket. Legutóbb 2018 szeptemberében fordultunk az OVSZ-hez, hogy indokolják meg, mi alapján szükséges a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak egész életre történő kizárása a véradásból, miután jogsegélyszolgálatunkat több olyan férfi is megkereste, aki nem létesített kockázatos szexuális kapcsolatot, korábban rendszeres véradó volt, és mivel megjelölte, hogy létesített már férfival szexuális kapcsolatot, a véradásból azonnal egész életére kizárták.

Az elmúlt években a világ számos országában enyhítettek a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak véradásból történő kizárásán. Az Európai Unió Bírósága 2015-ben egy francia eset kapcsán megállapította, hogy a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak egész életre szóló kizárása csak akkor jogszerű, ha a vérkészítmények biztonsága kevésbé korlátozó módszerekkel nem biztosítható. Mivel ilyen módszerek léteznek (a tényleges kockázatot jelentő szexuális magatartások kiszűrése, a levett vér karanténba helyezése az ablakperiódus idejére, az ablakperiódus idejére történő kizárás), az egész életre szóló kizárás nem jogszerű.

A magyar szabályozás változása természetesen nem azt jelenti, hogy a férfiakkal szexelő férfiak ezután korlátozás nélkül adhatnak vért. Továbbra is kizárás alá esnek, ha szexuális magatartásuk olyan kockázatokat hordoz, amely heteroszexuális szexuális kapcsolat esetén is kockázatot jelentene (alkalmi szexuális kapcsolat, gyakori partnerváltás, prostitúció).

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin