Hírek

Pusztai Olivér: Bocsánat! Avagy miért baj, ha cigányozol?

Mr. Gay Hungary, azaz Pusztai Olivér a Háttér Társaság kampányának keretében szeptemberben tett közzé egy videót YouTube-csatornáján a gyűlöletbűncselekményekkel (gyűlöletbeszéd, diszkrimináció, zaklatás) kapcsolatban, saját személyes történetét is megosztva.

Olivér az általa készített videóban egy 14 évvel ezelőtt történt utcai konfrontációról számol be követőinek, ahol sajnálatos módon a lelki sérülések mellett testi sérülést is el kellett szenvednie.  Az elkövetőkre vonatkozó személyleírása azonban kizárólag etnikai hovatartozásukra szorítkozott, megnevezve azok roma származását. Emiatt azóta többen is tiltakozásukat fejezték ki. „… a megosztott történet alkalmas arra, hogy egy másik elnyomott, az élet számos területén diszkriminált és erősen stigmatizált csoportot, a roma közösséget megbélyegezzen” – olvasható például a Diverse Youth Network nyílt levelében.

Nem állt szándékomban megsérteni senkit, olyan szót használtam, amit nem kellett volna. Hibázni nem baj, főleg, ha tanulunk belőle, és igyekszünk azt helyre hozni. Köszönöm beszélgetőtársaimnak, hogy nyitottak voltak, és elindítottunk egy nagyon hasznos kommunikációt a témával kapcsolatban” – olvasható Olivér legújabb, tegnap posztolt videójában, amelyben két beszélgetőtársa is volt Herfort Marietta és Máté Dezső személyében.

Az emberek nem szoktak bocsánatot kérni, általánosan elfogadott norma, hogy megsértjük a romát, a zsidót, a muszlimot, a meleget, a leszbikust, mert azt gondoljuk, hogy nekünk van egy ilyen előjogunk mint férfi, mint roma, mint fogyatékkal nem élő egészséges ember, és ezt ki is használjuk” – világított rá Máté Dezső arra, miért is nagy dolog, hogy Olivér beismerte, hogy hibázott és kész tanulni belőle.

Olyan társadalomban élünk, ahol az elfogadott a fehér férfi és nő, négy gyerekkel és aki ebbe nem fér bele, azt lehet minden sarkon köpködni, melegezni, buzizni, kurvázni, cigányozni” – tette hozzá Herfort Marietta.

A teljes beszélgetés megtekinthető Olivér YouTube-csatornáján:

 

 

Korábbi interjúnk Máté Dezsővel munkásságáról és céljairól itt olvasható:

 

„Önmagadnak és ne a társadalmi elvárásoknak igyekezz megfelelni!”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin