Nagyvilág

Pedofília vádjával vizsgálná a lengyel gyerekjogi ombudsman a legelfogadóbb iskolákat

Az LMBTQ-barát iskolák a lengyel ultrakonzervatív kormány következő célpontjai. A Growspace lengyel szervezet 2018 óta évről-évre összeállítja azon középfokú oktatási intézmények rangsorát, amelyek az LMBTQ-diákokkal és általában a queer emberekkel szemben a legelfogadóbbak. A kutatásban minden évben több mint 15 ezer középiskolás vesz részt, és több mint kétezer iskolát rangsorolnak.

A lengyel kormány 2018 óta idén először reagált a rangsorra. A lengyel gyermekjogi ombudsman, Mikołaj Pawlak az „Europa Christi” mozgalom által a wigryi kolostorban szervezett „Egyház-oktatás-nevelés” konferencián jelentette be az ellenőrzéseket.

Biztosíthatom a miniszter urat és a hölgyeket és urakat, hogy a rangsor első 10-20 helyezettjével kezdem az ellenőrzést” – jelentette ki a konferencia résztvevőihez és a teremben jelenlévő Przemysław Czarnek oktatási miniszterhez fordulva.

A Gazeta Polska konzervatív napilapnak adott interjújában az ombudsman azt mondta: „Sajnos sok esetben kiderül, hogy az igazgatók vagy más intézmények nem ellenőrzik alkalmazottaikat a pedofilok nyilvántartásában. Meg kell védenünk a gyerekeket a bűnözőktől, és az ilyen ellenőrzés az egyik fontos eszköz, amelyet használni kell„.

Az is érdekes, hogy gyakran éppen ezekben az alapítványokban, a magukat szabadelvűnek és a legtoleránsabbnak tartó intézményekben fordulnak elő szabálytalanságok” – tette hozzá. Ezzel együtt azt állítja, hogy nem bizonyított kapcsolat van az LMBTQ-közösséggel szemben toleráns iskolák és a pedofília között.

Sajnos nem ez az első eset, hogy a lengyel gyermekjogi ombudsman hazugságokat terjeszt az LMBTQ-közösségről. 2020-ban a TVN24-nek adott interjújában Pawlak azt mondta, hogy a szexuális oktatást végzők ellen harcol, akik „megragadják a gyerekeket és gyógyszerekkel tömik őket, hogy megváltoztassák a nemüket„.

Legutóbbi lépéssel az ombudsman határozott jelzést küld a középiskolák felé: hagyják magára az LMBTQ-tanulókat. Az LMBTQ-közösséggel szemben a lengyel kormány évek óta gyűlöletkeltő kampányt folytat, így nem csoda, hogy a queer tizenévesek körében az egekbe szökött azoknak az aránya, akiknek öngyilkos gondolataik vannak. Most a kormány megpróbálja megfélemlíteni azt a néhány iskolát az országban, amelyek biztonságos teret biztosítanak a queer tinédzsereknek.

A lengyelországi queer tinédzserek elleni támadás a gyermekek legalapvetőbb jogainak durva megsértése. Éppen azokat az életeket veszélyezteti, amelyeket a kormánynak kötelessége megvédeni.

A brüsszeli székhelyű Forbidden Colours LMBTQ-jogokért küzdő civil szervezet ezért online petíciót indított, amelyet – amennyiben összegyűlik a tízezer aláírás – aztán eljuttatnak az Európai Gyerekjogi Ombudsmanok Hálózatához. A petíció Magyarországról is aláírható.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin