Hírek

Ősztől az alkotmány tiltaná, hogy azonos nemű párok gyereket fogadhassanak örökbe

Fotó: Belish

 

Idén ősztől markáns alkotmánymódosítás kezdődhet, és a több területet érintő változások egyike az örökbefogadás kérdése. Az Index értesülései szerint Orbán Viktor kormányfő azt szeretné, ha az Alaptörvény kimondaná: azonos nemű párok semmilyen körülmények között ne fogadhassanak örökbe gyereket.

A hangsúly jelen esetben a „semmilyen körülmények között” kitételen van. Mert bár az azonos nemű párok tagjai közösen már most sem fogadhatnak örökbe, annak azonban nincs akadálya, hogy egy meleg vagy leszbikus ember – akár azonos nemű élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élve – egyénileg örökbefogadjon, ahogy arra az elmúlt években számos esetben sor is került. Az igazságügyi tárca a Háttér Társaságnak küldött májusi levelében így foglalta össze a helyzetet: “az örökbefogadás előtti eljárás lefolytatásának célja annak megállapítása, hogy az örökbefogadó személyisége és körülményei alapján alkalmas-e gyermek örökbefogadására. A szexuális irányultság és nemi identitás nem kizáró körülmény.”

A tervezett alkotmánymódosítás vélhetően ezt a jelenlegi állapotot szigorítaná tovább. A hírportál szerint folyamatosan zajlik Szájer József vezetésével az Alaptörvény felülvizsgálata – ugyanakkor sem tőle, sem a kormányfő sajtófőnökétől, se az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztályától nem érkezett reagálás arra nézve, hogyan is áll ez a munka, és mikor várható, hogy a parlament elé kerüljön a módosító javaslat.

Annyi tűnik biztosnak, hogy az alkotmánymódosítás elindításához erős legitimáció szükséges, ezért a kérdést a kormányfő összekötötte az őszi önkormányzati választásokkal. Ehhez Budapesten győznie kellene Tarlós István jelenlegi főpolgármesternek. Ahogy az Index írja:

„A legfontosabb kérdés azonban, hogy a Fidesznek sikerül-e megtartania Budapestet, vagy sem. Ha Tarlós István nyer, akkor Orbán belevág az alkotmánymódosításba, ha veszít, akkor ennek az esélye minimálisra csökken.”

Csakhogy Tarlós Istvánnak eddig sem volt szívügye az LMBTQ közösség, és akkor elég finoman fogalmaztunk, ugye. Kezdve akár azzal, hogy 2001-ben még óbudai polgármesterként homofób levelet írt a Szigetnek a Magic Mirror sátor beindítása után (ami akkora botrányt okozott, hogy a Szigeten fellépő Placebo frontembere a színpadról szólt be a kerületi polgármesternek); egészen addig a közelmúltbeli hírig, hogy a Főpolgármesteri Hivatal hálózatából elérhetetlenek az LMBTQ témával foglalkozó magyar szervezetek, portálok honlapjai.

Ha igazak a hírek, akkor Tarlós István személyéhez, pontosabban a választási eredményéhez kötött a tervezett alkotmányi tiltás. Ebben az esetben minden LMBTQ szavazónak kötelessége, hogy ezt ősszel megakadályozza.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin