Sport

Nyíltan meleg sportoló nyerte a német dzsúdóbajnokságot

fotó: Twitter / LGTBNews

 

Timo Cavelius nyerte meg január 31-én Stuttgartban a német nemzeti dzsúdóbajnokságot a korábbi kétszeres címvédő, Tim Gramkow legyőzésével a 81 kg-os súlycsoportban. Cavelius az első nyíltan meleg sportoló hazájában, aki a sportág bajnoka lett.

Cavelius 15 éves korában coming outolt a családja és a barátai előtt, de a sportágában erre csak 2020-ban került sor, írja az Outsports. Számára a lépés sokáig elképzelhetetlen volt. „Nem csak azért, mert többször olvastam a médiában horror sztorikat más sportolók coming outjáról. A csapatomban mindannyian pubertáskorú fiúk voltunk, akik a férfiasságukat akarták bizonyítani.
A dzsúdó egy nagyon testközeli sport, elvégre dobáljuk egymást, és hihetetlenül közel vagyunk egymáshoz a küzdelem során. Féltem, hogy a többiek nem fognak többé komolyan venni.”

Amikor a csapat sportpszichológusával beszélt a szexualitásáról, ő világossá tette, hogy a coming outról való döntés teljes mértékben az övé. „És igaza is volt: én magam dönthetem el, hogyan kezelem ezt a kérdést. A coming outtól való félelem önmagamból fakadt, amit a barátaim és a családom előtt már legyőztem.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Timo Cavelius (@timo_cavelius)

 

A nyilvános coming outra végül egy rövid Facebook-poszt formájában került sor, amiben tisztázta a róla szóló pletykákat: „Igen, meleg vagyok, de ez nem változtat azon, hogy ki vagyok.” Elmondása szerint tartott attól, hogy a csapattársai hogyan reagálnak majd, de mindannyian lazán fogadták a hírt.

Cavelius nem tekinti magát aktivistának, hagyja, hogy a sportteljesítménye beszéljen helyette. Ettől még van üzenete azok számára, akik még nem coming outoltak. „Nem akarom a többi meleg srácot okolni a problémáikért, de továbbra is úgy gondolom, hogy sokakat félelemmel tölt el a coming out. Pedig abban a pillanatban, hogy a saját kezembe vettem a sorsomat, már semmi sem történhetett velem. A hitvallásom nagyon világos: ma már nincs helye a homofóbiának, még a profi sportban sem.”

Amennyiben sikerül kvalifikálnia magát a 2024-es párizsi olimpiára, akkor Cavelius az első nyíltan meleg olimpiai versenyző lehet a dzsúdóban a férfiak között. A nők között már a tokiói játékokon is kilenc LMBTQ dzsúdós indult.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin