HírekPride

Nemzeti emlékhely lesz a Stonewall Inn és környéke

Éppen ma egy éve történt, hogy az USA össze államában legálissá vált az azonos nemű párok házasságkötése. Az örömteli évforduló és a Pride-hónap alkalmából Barack Obama új nemzeti emlékhely kijelölését jelentette be.  

A parkban egy szobor emlékezik meg a Stonewall-lázadásról. Háttérben a Stonewall Inn. Fotó: INSAPPHOWETRUST / FLICKR
A parkban egy szobor emlékezik meg a Stonewall-lázadásról. Háttérben a Stonewall Inn. Fotó: INSAPPHOWETRUST / FLICKR

Az 1969-ben kitört, úgynevezett Stonewall-lázadás a modern LMBT történelem kulcsfontosságú eseménye. A New York-i Greenwich Village városrészben található Stonewall Inn nevű bár és környéke, a Christopher Street és a Christopher Park véres összecsapások színhelyéül szolgált 47 évvel ezelőtt, amelyből a mai LMBT-jogi mozgalmak is kinőttek.

Éppen ezért Barack Obama bejelentette, hogy mind a bár, mind pedig az említett park – amelyet a Christopher Street, a West 4th Street és a Grove Street határolnak – nemzeti emlékhellyé lesz nyilvánítva. A park ezzel nemzeti park státuszba lép, tehát különleges védelmet fog élvezni.

„Stonewall lesz az első nemzeti emlékhelyünk, amely az LMBT-jogi küzdelmeknek állít emléket. Úgy gondolom, hogy a nemzeti parkjainknak is tükrözniük kell az országunk történelmének egészét, azt a gazdagságot, sokszínűséget és egyedülállóan amerikai lelkületet, ami mindig is meghatározta az arculatunkat. Azt, hogy együtt erősebbek vagyunk, és egyénekként is egységet alkotunk.”

Az emlékhely több, mint 3 hektárnyi területet foglal magába, amely tartalmazza a bárt, a parkot és környező utcákat is, ahol az 1969-es összecsapások zajlottak. A bejelentést általános elismerés fogadta a különféle érdekvédelmi szervezetek részéről.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin