Hírek

Németország vs. Merkel: ki győz az egyenlő házasság ügyében?

Habár Németországot egyértelműen azok közé a nyugat-európai országok közé sorolnánk fejben, amik nyitottságukról és haladó jogrendszerükről híresek, az LMBT jogok terén azonban még van mit behozniuk szomszédaikhoz képest.

nrw
Volker Beck egy pride-on. Fotó: AP

A YouGov nevű közvéleménykutató portál legújabb felmérése szerint – Angela Merkel konzervatív kijelentéseivel szemben – Németország lakosainak 68%-a támogatná az egyenlő házasságot és csak 24%-uk ellenezné teljes mértékben. Természetesen van korreláció aközött is, hogy melyik párt hívei hogyan döntenének a kérdésben: a Zöld Párt szavazóinak 87%-a mondana igent az LMBT jogok ilyetén kiterjesztésére, a szociáldemokraták és a baloldaliak részéről pedig ez az arány 79%.

Az igazi meglepetés azonban abban rejlik, hogy a Merkel vezette kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió szavazóinak is 61%-a támogatná az azonos nemű párok házasodásának lehetőségét. „A polgárok készen állnak, Merkel asszony: azonos jogokat az azonos nemű pároknak!” – üzente a Zöld Párt egyik nyíltan meleg képviselője, Volker Beck a kancellár asszonynak.

A német parlament február 18-án kezdi tárgyalni a házassági egyenlőség témáját, miután a zöldek kikényszerítették a vitát.

Mindeközben az is jelzi a változást, hogy Németország egyik tartományában felfüggesztették a meleg és a biszexuális férfiak véradására vonatkozó tilalmat.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin