Nagyvilág

Nem örülnek a transz aktivisták, hogy Caitlyn Jenner kormányzó akar lenni

fotó: PopularImages

 

Bár Caitlyn Jenner az egyik legismertebb transznemű híresség egész Amerikában, sem az LMBTQ-jogi szervezetek, sem a transz aktivisták nem fogadták kitörő örömmel a hírt, miszerint Jenner ringbe száll Kalifornia állam kormányzói székéért. Döntése pénteken vált hivatalossá, amikor benyújtotta az induláshoz szükséges dokumentumokat.

Az idén 71 éves Jenner 2015 tavaszán coming outolt transzneműként. A korábban olimpiai aranyérmes sportolónak három feleségtől hat gyermeke született, köztük Kendall és Kylie Jenner. Az ő édesanyjuk, Kris Jenner révén a Kardashian-gyerekeket is nevelte, így 2007 óta rendszeresen felbukkant a Keeping Up with the Kardashians című reality-műsorban. 2016-ban nagy felzúdulást váltott ki, amikor támogatásáról biztosította Donald Trump akkori elnökjelöltet – e döntését két évvel később megbánta.

Az Equality California szervezet most például éppen erre emlékeztet. A republikánus színekben induló Jenner évekig ismételgette, hogy az LMBTQ közösségnek bíznia kell Donald Trumpban, akinek kormánya később száznál is több transzfób és homofób döntést hozott.

Charlotte Clymer transz aktivista szerint Jenner egyszerűen mélyen alulképzett a kormányzói posztra, aki önmagán kívül senki mással nem törődik.

Jenner jó barátja, a transznemű író és egyetemi professzor Jennifer Finney Boylan sincs elragadtatva a kormányzói vágyaktól, mert nem érti, hogy a republikánusok mára túl konzervatívvá váló nézetei hogyan segítenék a kaliforniaiakat.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb LMBTQ-jogi szervezetének, a Human Rights Campaign képviselője, Wyatt Ronan szerint Jenner nem az a vezető, akire Kaliforniának szüksége van. Főleg nem úgy, hogy Jenner a kampányához éppen Donald Trump legfontosabb szövetségeseivel fogna össze.

Jelenleg az USA több mint 20 tagállamában készülnek a republikánusok valamilyen formában törvénnyel ellehetetleníteni a fiatal transz sportolókat és a hozzáférést a nemi megerősítő egészségügyi szolgáltatásokhoz. David Badash, a The New Civil Rights Movement szerkesztője szerint így teljesen érthetetlen, hogyan képes Jenner republikánus színekben indulni.

A hírek szerint a Kardashian-klán sem repes az örömtől, hogy Jenner politikusnak áll, a kampányában legalábbis biztosan nem fogják támogatni a TMZ értesülései szerint. Jennerhez közel álló forrásokra hivatkozva azt írják, indulása előtt beszélt a családdal, és nem számít arra, hogy támogatni fogják. Ennek egyik oka, hogy a fiatalok régóta nem értenek egyet Jenner politikai nézeteivel, valamint a Kris Jennertől való 2014-es válása miatt sem szeretnének részt venni a kampányában.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin