Nagyvilág

Nem kötöttek biztosítást a bárral, mert drag show is van műsoron

fotó: Bret Kavanaugh on Unsplash

 

Az amerikai Houston egyetlen leszbikus bárja nem tudott új biztosítást kötni, és a Pearl Bar tulajdonosa szerint ennek a politika az oka. Az USA tucatnyi tagállamában is terítéken vannak olyan törvénytervezetek, amelyek betiltanák a drag műsorokat a nyilvános helyeken – Tennessee államban ezt már meg is lépték, de egy szövetségi bíró ideiglenesen megakadályozta, hogy hatályba lépjen. Texasban is hasonló törvény készül, de az nemcsak közterületeken és 18 éven aluliak számára, de a kereskedelmi vállalkozások helyiségeiben is tiltaná a drag műsorokat.

Julie Mabry, a Pearl Bar tulajdonosa az NBC News-nak mesélte el, hogy szeretett volna a vállalkozására új biztosítást kötni. A jelenlegi decemberig még érvényes, de Mabry szívesen váltott volna, ám a megkeresett cég elutasította. Méghozzá arra hivatkozva, hogy a bárban drag előadásokat is tartanak.

Marby tíz év nyitotta meg a bárját, azt mondja, a jelenlegi politikai klíma az oka mindennek. Arra kérte a bár Instagram-követőit, lépjenek kapcsolatba a helyi politikusokkal a tervezett LMBTQ-ellenes törvénytervezet miatt. Ez alapján akár 10 ezer dollár (átszámítva kb. 3,4 millió forint) bírságot is kiszabhatnak a jogsértőkre.

Brad Pritchett, az Equality Texas nevű LMBTQ érdekvédelmi csoport igazgatója szerint a drag műsorok hiába legálisak még mindig Texasban, a Pearl Bar helyzete annak a „félelemnek és pániknak az eredménye, amelyet a törvényhozók keltettek” az évszázados művészeti forma körül.

Az Egyesült Államokban egyre kevesebb leszbikus bár üzemel, és Marby őszintén nem érti a helyzetet. A bárba csak 21 éven felüliek léphetnek be, így kizárt, hogy a drag előadásokkal 18 éven aluliak találkozzanak. Azt már a helyiek teszik hozzá, hogy amíg a drag queeneken problémáznak, addig a biztosítótársaságok nem látnak kockázatot a heteró bárokban és pubokban, ahol mindennaposak a verekedések.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin