Navidad – A mediterrán karácsony
A karácsonyról általában a havas táj, a szépen feldíszített karácsonyfa, az ajándékok sokasága, a szaloncukor, továbbá a rengeteg étel és sütemény jut eszünkbe. De milyen lehet a karácsony Európa egy olyan táján, ahol sosincs hó és a leghidegebb téli hónapokban se nagyon csökken a hőmérséklet 10 °C alá? Sőt, valahol még ennél is jóval melegebb van. Ennek jártunk utána a következő cikkben, melyben a spanyol karácsonyról, azaz a Navidadról olvashattok.
A spanyolok nagy családi összejövetelekkel tarkítva közel egy hónapon keresztül ünneplik a karácsonyt, a sürgés-forgás ugyanis már egészen korán, december 8-án, Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának napján elkezdődik és egészen vízkeresztig, január 6-ig tart. Mivel a spanyol társadalom életében a vallásosság a mai napig igen meghatározó, ezért a karácsony kiemelt fontosságú ünnepnek számít – meg is adják a módját. Karácsonyfa helyett az összes város és község főterén betlehemet állítanak: ez a szokás annyira jelentős a spanyolok életében, hogy a városok minden évben versenyre kelnek a legszebb betlehem címéért.
Az egyik legnagyobb ünnep előtti esemény az országban a december 22-i karácsonyi lottóhúzás (Lotería de Navidad), melyet óriási várakozás előz meg – már nyáron elkezdik árulni a szelvényeket. A lottóőrület mindenkit elér ilyenkor, ami nem is csoda, hiszen két szerencsés nyertesnek idén fejenként 250.000 euró, azaz 75 millió forint üti a markát. Ezenkívül még nagyon sok pénz- és tárgynyereményt is kisorsolnak.
A spanyolok életében a család meghatározó szerepet tölt be, ezért december 24-én, szenteste (Nochebuena) nagy családi összejövetel keretében asztalhoz ülnek és elfogyasztják az igen gazdag karácsonyi vacsorát. Mivel elég nagy országról beszélünk, ezért gasztronómiailag is különböző tradíciók dominálnak, de bizonyos értelemben van egységesség a karácsonyi vacsorát illetően, melyben megtaláljuk a mandulalevest, a sült halat és a malacot vagy a pulykát, köretként pedig párolt vöröskáposztát fogyasztanak fenyőmaggal. Az ünnepek desszertje a turrón, ami egy mandulás édesség, melynek nagyon sokféle változata ismert. A másik karácsonyi édesség a roscón de reyes, egy kerek, középen lyukas, nagyon édes sütemény, melynek a tetejére gumicukrot vagy kandírozott gyümölcsöket tesznek. Ezt általában vízkeresztkor fogyasztják egy pohár forró csoki kíséretében.
A hagyományos karácsonyi vacsorát az éjféli mise, a La Misa de Gallo követi, ami szó szerinti fordításban a kakas miséjét jelenti. Nem véletlenül, ugyanis itt az éjféli mise hajnalig, vagyis a kakas kukorékolásáig tart.
December 25-e, karácsony napja az ajándékozásé, de ezen a napon csak apróságokkal kedveskednek egymásnak, ugyanis az igazi ajándékok január 6-án, a háromkirályok ünnepén érkeznek.
December 28-án tartják a Bolondok napját (Día de los Inocentes), melyet december 31-én a hagyományos szilveszteri mulatság (Nochevieja) követ. A hagyomány szerint éjfélkor a madridi Puerta del Sol-on található toronyóra ütéseinek mindegyikére 12 szőlőszemet fogyasztanak el a spanyolok, és minden egyes szemnél kívánnak valamit.
Az ünnep csúcspontja január 6-a, a Háromkirályok napja (Los Reyes Magos), melyet egy nagyszabású utcai felvonulással ünnepelnek, ahol édességeket és apró játékokat osztogatnak a gyerekeknek. Este minden gyermek kirakja az ablakba a kitisztított csizmáját, melybe szalmát vagy árpát tesznek a napkeleti bölcsek lovainak, mellé pedig egy pohár vizet a tevéknek. A jó gyerekek édességet és ajándékot kapnak, míg a rosszaknak egy kis batyu szén jár, ami egyébként szintén egy édesség.
Feliz Navidad!
Szerző: Zsoltee