Nagyvilág

Mostantól visszautasíthatják az LMBTQ betegek kezelését Montanában

 

Az Amerikai Egyesült Államokban több mint száz LMBTQ-ellenes törvényjavaslatot nyújtottak be idén. Montana állam parlamentjének alsóháza most meg is szavazott egyet. A törvényjavaslat szerint az egészségügyi ellátási láncban dolgozók akármikor, akármilyen „etikai, erkölcsi vagy vallási meggyőződés, elv” alapján megtagadhatják az ellátást bárkitől, az ellátási lánc bármely pontján – írja a Montana Free Press.

A törvényjavaslatot mindössze 20 perces vita előzte meg és a republikánus többségű alsóház 65:35 arányban mellette szavazott.

A törvényjavaslatot kezdeményező Amy Regier képviselő szerint a cél azon „egészségügyi dolgozók lelkiismeretének megőrzése és védelme” akik tiltakoznak bizonyos „életmódbeli és választható eljárások” ellen, mint például az eutanázia, a marihuána vagy opioidok felírása, vagy az abortusszal és a nemi megerősítő műtétekkel kapcsolatos ellátások.

Regier szerint „hogy egyértelmű legyen, ez a törvényjavaslat nem adna jogot arra, hogy megtagadják egy személy kiszolgálását. Csak azokra a speciális körülményekre vonatkozna, amikor egy ápoló vagy orvos nem tud lelkiismeretesen elvégezni egy adott eljárást.”

A törvényjavaslat azonban nem tesz kivételt például a vészhelyzeti, sürgősségi ellátásokkal kapcsolatban sem.

A törvényjavaslat mellett – mely hasonló a Dél-Karolinában nemrég elfogadott törvényhez – vallási csoportok lobbiztak. A törvény ellen LMBTQ aktivisták mellett helyi egészségügyi szervezetek, orvosok és ápolók szövetségei is tiltakoztak, akiket januárban meg is hallgattak a törvényjavaslat vitájakor. A tiltakozók szerint a törvény miatt veszélybe kerülhet egyes marginalizált csoportokhoz tartozó emberek ellátása.

Bárkit elutasíthatnak, bármilyen „lelkiismereti” indokkal

A parlament demokrata tagjai szerint a törvényjavaslat nem tartalmazza a betegek megkülönböztetés elleni védelmét, és nem garantálja, hogy a betegnek joga van egészségügyi ellátáshoz jutni akkor is, ha egy adott szolgáltató nem hajlandó ezt „lelkiismereti okokra” hivatkozva megadni. A demokrata Zooey Zephyr képviselőnő, aki maga is transznemű, attól tart, hogy a törvény következtében a hozzá hasonló transznemű emberektől egyszerűen megtagadhatják az egészségügyi ellátást.

Többen is attól tartanak, hogy nem csupán az LMBTQ embereket utasíthatják el a szolgáltatók, de azokat is, akik más vallásúak, HIV-vel élnek, vagy akár büntetett előéletűek.

A törvényjavaslat alapján az ellátást megtagadó személy vagy intézet nem vonható felelősségre a szolgáltatás megtagadásából fakadó károkért. Ez a kitétel állami egészségügyi szolgáltatókra nem vonatkozik, mert ütközne a szövetségi törvényekkel. Az egészségügyi dolgozót azért sem lehet felelősségre vonni, ha kifejti a diszkriminatív nézeteit a páciensnek, kivéve, ha a páciensnek ezzel „közvetlen fizikai károsodást” okoz.

A törvényjavaslatot egy harmadik, megerősítő szavazásban is el kell fogadnia az alsóháznak, így kerül majd a szenátus elé. Ha a szintén republikánus többségű szenátuson is átmegy, akkor jogerőre emelkedik.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin