Színes

Miért ilyen borzalmasan hosszú a RuPaul’s Drag Race 13. évada?

2021. január elsején indult a RuPaul’s Drag Race 13. évada. Az idei év versenyzőit mi is bemutattuk és azóta is hétről hétre nyomon követjük a fejleményeket. Ki Gottmiknek, ki Kandy Muse-nak, ki Symone-nak szurkol, egy valamiben azonban mindenki egyetért: ez az évad nagyon hosszú.

Gondoljunk bele. Március közepén járunk és még mindig csak hat drag queen ment haza. A negyedik epizódig kellett várnunk, hogy az első versenyző kiessen, volt már egy double safe lipsync és egy töltelék epizód is, amelyben arról meséltek a játékosok, milyen volt a koronavírus miatti óvintézkedések miatt kialakított környezetben forgatni.

A lassúság különösen a BBC3 csatornán futó Drag Race UK második évadával összehasonlítva figyelemreméltó. Ahhoz képest – a Netflix információja szerint – az amerikai változat 16 epizódos lesz, ami vetekszik az egykor rekordhosszúságú harmadik évaddal. De mi állhat a lassúság/hosszúság mögött?

Több teória is létezik.

 

A 13. évad

 

Vérfrissítés

Bár a 13. évad első epizódjának nézettsége minden korábbi rekordot megdöntött, a rajongótábor egyre elégedetlenebb a formátummal, mondván, túl kiszámítható és egyhangúan ismétlődő. Különösen szembetűnővé vált ez a 10. és 11. évadban, ahol a nosztalgiától fűtött első epizódban a drag queenek találkoztak az előző évadok versenyzőivel egy tánc, vagy fotóalkalom erejéig, majd ugyancsak korábbi évadok kihívás ötleteiből, vagy éppen játékosaiból merítkezve teljesítettek egy varrófeladatot.

Ehhez képest felüdülést jelentett a 12. évad, ahol – a hatodik évadhoz hasonlóan – már a rajtvonalnál két táborra osztották a csapatot és így lehetőségünk volt mindenkit jobban megismerni. Arról nem is beszélve, hogy a két nyitóepizódban senki nem esett ki, hanem Mama Ru a TOP2-t jutalmazta.

Számítani lehet rá, hogy a jövőben ez lesz az új normális. Azaz az első egy, vagy néhány epizód még nem arról szól, ki esik ki először, hanem a versenyzők tartalmasabb egyéni bemutatásáról.

Az Emmy-ért mindent

Az sem ördögtől való gondolat, hogy a műsor soha nem látott népszerűsége a hosszú évad titka. Ezzel függ össze, hogy 2018-ban a Primetime Emmy Díjátadón két fontos kategóriában is győzelmet aratott: Outstanding Reality-Competition Program és Outstanding Host. Ez a nem elhanyagolható eredményt azóta minden évben megismétlődött. Miért ne lovagolná meg a VH1 a a sikert?

Arról nem is beszélve, hogy a koronavírus miatt nagyon sok televíziós műsor forgatása leállt. A Drag Race egyike volt az első produkcióknak, amelynek hozzákezdtek a forgatásához és elképzelhető, hogy kicsit több rész megrendelésével igyekeztek kitölteni a csatornák a hirtelen jött hézagokat.

 

 

Zsűritagok jönnek, zsűritagok mennek

Az előző évadokat a szupersztár zsűritagok is emlékezetessé tették. Christina Aguilera, Halsey, Lady Gaga, Lizzo, Miley Cyrus, Nicki Minaj, Normani, Robyn, Troye Sivan… Valószínűleg egyik meghívása, utaztatása és szerepeltetése sem volt olcsó mulatság.

A 13. évadban igen kurta a vendég zsűritagok listája: Jamal Sims, Loni Love, Nicole Byer és Ts Madison. Nagyon örülünk nekik és nagyon jó, hasznos kritikákat adnak, de vetésforgóban adják egymásnak a kilincset. Gyanítható hogy ez is a koronavírus miatti óvintézkedéseknek köszönhető. Ezzel azonban más is együtt jár: hirtelen sok pénz felszabadult, amiből telhetett még néhány rész megtervezésére.

Betömni a lyukat

A negyedik elmélet szerint a hátterben a RuPaul’s Secret Celebrity Drag Race második évadának elmaradása áll – szintén a koronavírus miatt. (Őszintén, nem bánjuk, az első évadot is inkább felednénk.)

A VH1-nak azonban ki kellett tölteni a keletkező űrt, ezért született az a döntés, hogy húzzák a 13. évadot, ameddig csak lehet.

A RuPaul’s Drag Race első 12 évada megtekinthető Netflixen, az aktuális 13. évad pedig elérhető a WOW Presents Plus szolgáltató oldalán.

Forrás: GayTimes

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin