Hírek

Menekülnie kellett HIV-státusza miatt hazájából egy meleg férfinak

Egy 23 éves, eredeti neve elhallgatását kérő meleg férfival, Maksattal készített interjút a RadioFreeEurope. A fiatalembert 2019-ben diagnosztizálták HIV-vírussal hazájában, Türkmenisztánban és az interjúban az elmúlt egy évben átélt megpróbáltatásairól mesélt.

Maksat története 18 éves korában kezdődött, amikor Oroszországba költözött vállalkozáskezelést tanulni. Ez volt élete első olyan szakasza, amikor nyíltabban élhette meg szexualitását – ugyanis bár Európából nézve Oroszország a társadalom megítélése és a törvények tekintetében homo- és transzfób országnak számít, az LMBTQ-közösség számára még mindig élhetőbb, mint némely közép-ázsiai ország, Türkmenisztánt is ideértve, ahol homoszexualitás vádjával akár két évre is lecsukhatják az embert.

 

Türkmenisztán a Közép-Ázsia térképen

 

Maksat tavaly egy szűrés során tudta meg, hogy HIV-pozitív, aminek következményeként, az orosz törvényeknek megfelelően hazatoloncolták. Ismét rejtegetni kényszerült szexualitását, azonban a HIV-gyógyszerekhez hozzá akart jutni. Decemberben el is ment egy helyi HIV/AIDS központba, ahol vérvételt követően kérték, hogy két nappal később térjen vissza.

Így is tett, ekkor azonban már két rendőr várta érkezését. „Érdeklődtek, hogyan fertőződtem meg. Közöltem velük, hogy nem tudom.” Szexuális orientációját nem fedhette fel előttük, a homoszexualitás ugyanis a mai napig büntetőjogi kategória Türkmenisztánban. A következő napon már a lakásán bukkant fel három rendőr. „Először kérdezősködtek, aztán durván ütni kezdtek. Azt mondták: ‘Tudjuk, hogy kaptad el a HIV-et. Meleg vagy.'” Maksat tagadta a „vádat”, de a veréssel ennek ellenére sem álltak le. Végül egy papír aláírására akarták kényszeríteni, amivel beismerte volna, hogy homoszexuális. Mikor ellenkezett, megfenyegették, hogy az egész családja előtt coming outoltatják.

Félt tőle, hogy a homoszexualitás mellett azzal is meg fogják vádolni, hogy szándékosan fertőz meg másokat HIV-vel, amiért akár öt év börtönbüntetést is kaphatna. A rendőrök kötelezték, hogy január elején menjen el a helyi rendőrségre lejelentkezni – december végén ugyanis zárva tartott a hatóság -, Maskat azonban úgy döntött, hogy kihasználva a lehetőséget elmenekül hazájából.

Először Oroszországba sikerült eljutnia, ahol barátai segítettek neki kapcsolatba lépni egy LMBTQ szervezettel. Rajtuk keresztül hivatalosan is menekültstátuszt kapott egy LMBTQ-barát európai országba, ahol jelenleg is lakik. Nyugalmat azonban azóta sem talált. Tart tőle, hogy soha többé nem láthatja családját, hogy szülei rájönnek, hogy meleg. Egyelőre vár és próbál egy új életet felépíteni magának a semmiből.

 

CsakADanitÉrdekli – Türkménbasi, aki édesanyjáról is hónapot nevezett el

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin