Hírek

Meleg püspök küzd azért, hogy párja részt vehessen egy teológiai konferencián

Jövőre újra megrendezik a Lambeth Konferenciát, amit tízévente tartanak meg az anglikán egyházi közösségben, ám egy új rendelkezés nem mindenkinek engedélyezi a jelenlétet.

 

Kevin Robertson (balra) és Mohan Sharma az esküvőjükön

 

A Pink News beszámolója szerint a Canterbury érsek kimondta, hogy a püspökök azonos nemű partnerei nem vehetnek részt a konferencián. A döntésben nagy szerepet játszik a liberálisabb nyugati és az afrikai egyházak összeütközése. Kompromisszumra törekedtek, amivel sikerült elérniük, hogy a konferencia, mely a világ minden anglikán püspökének szól, megfeleljen az afrikai nézeteknek, még ha ezzel háttérbe is szorították az LMBTQ közösséget.

Kevin Robertson, kétgyermekes apuka és nyíltan meleg püspök decemberben kelt egybe párjával, Mohan Sharmával, de az új rendelkezés kihirdetésével szomorúan kellett tudomásul vennie, hogy nem mehetnek együtt a konferenciára. Ezért Robertson a sarkára állt és nyilvánosan tiltakozott a Canterbury érsek döntése ellen.

„Nem csak számomra és a párom számára okozott csalódást a hír, de kérdem én, ezzel milyen üzenetet továbbítunk azoknak a meleg és leszbikus anglikánoknak, akik olyan helyen élnek, ahol sokkal nehezebben vállalhatják fel önmagukat?”

Robertson számára az is egyértelmű volt, hogy a döntés hátterében nem a vallás, hanem a homofóbia áll, hiszen más püspökök, akik elváltak, tehát megszakították isteni köteléküket hitvesükkel, meghívót kaptak újdonsült partnerükkel együtt. A kérdéses rendelet azonban nem csupán Kevin Robertsont és Mohan Sharmát érinti, hanem a New York-i püspök asszisztensét, Mary Glasspoolt is, aki több éve él házasságban Becki Sanderrel.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin