Hírek

Meleg esküvő a Deák téren

A Budapest Pride március 24­-én délután hatra roma meleg esküvőt szervezett a Deák térre. A villámcsődülettel a január óta elérhető kérdőívük egyik pontjára szeretnék felhívni a figyelmet. A kérdőív, melyet a mai napig több, mint 1500 fő töltött ki, 11 problémát jár körül: ezek egyike, hogy Magyarországon egy LMBTQ ember nem házasodhat össze azonos nemű párjával.

Fotó: Budapest Pride

Magyarországon házasságot csak különnemű párok köthetnek, bejegyzett élettársi kapcsolatban (továbbiakban: BEKA) pedig csak azonos nemű párok élhetnek. A két intézmény 2 főbb ponton tér el egymástól: ­ a házasság lehetővé teszi a partner nevének viselését, míg a BEKA nem (a névváltoztatás lehetőségével természetesen azonos nemű párok is élhetnek, megváltoztatva a születési nevüket, ami házasságban nincs így, ott a születési név változatlan marad és egy új, ún. “házassági nevet” vehetnek fel a felek, továbbá a születési név megváltoztatásának díja 10­-30.000 forint); ­ házasság esetén lehetséges a közös örökbefogadás, partner gyermekének örökbefogadása és mesterséges megtermékenyítés, BEKA esetében nem, és az ún. “apasági (szülőségi) vélelem” is csak házasokat érinti (ti. hogy a házasság alatt született gyermek anyjának párja automatikusan a gyermek másik törvényes szülőjének minősül). További eltérések, hogy házasság gyámhatósági engedéllyel 16 éves kortól köthető, BEKA­nál erre nincs lehetőség, illetve a BEKA­t nem csak a bíróság, de közjegyző is felbonthatja.

10639379_10153988066358686_5734033492109391386_n

Az Alaptörvény 4. módosítása kimondja, hogy „(1) Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját . A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő­gyermek viszony.” Házasság tehát akkor jön létre, ha az együttesen jelen lévő férfi és nő az anyakönyvvezető előtt személyesen kijelenti, hogy egymással házasságot köt. A bejegyzett élettársi kapcsolat kötelemnek (vagyis szerződésnek) számít.

1937087_10153988066453686_2896443374281283529_n

A bejegyzett élettársi kapcsolat egy egyértelmű jogi diszkrimináció, hiszen nyíltan különbséget tesz azonos és különnemű párok között, az azonos neműeknek szánt intézményt másodrendűként kezelve, ezzel pedig kimondja, hogy az azonos nemű párok másodrendűek, hiszen nem dönthetnek szabadon arról, hogy kivel akarnak házasodni.

Nézd meg a tegnapi esküvő-flashmobot!

A Budapest Pride-­ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány számára az elmúlt évek nagyrészt az LMBTQ közösség minél nagyobb láthatóságának előmozdításával teltek. A Budapest Pride Felvonulást a közbeszéd részévé tették, résztvevőinek számát négy év alatt megháromszorozták. Az LMBTQ közösség egyre inkább olyan erővé válik, amellyel számolni kell. A szervezők minél több LMBTQ ember kitöltésére számítanak, hogy megtudják, mit tart igazán fontosnak a közösség. A többszörösen hátrányos helyzetű (pl. roma) LMBTQ emberek véleményére kifejezetten kíváncsiak, hiszen fontosnak tartják, hogy feltárják és láttassák a közösségen belül is kirekesztett csoportok hangját is. A kérdőív az alábbi linken érhető el: https://docs.google.com/forms/d/190QtQRzoJ–XeEpF_dV8nAI_NXOckqNrBguNHgtXZf4/viewform

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin