Itthon

Megszűnik nyomtatásban az utolsó magyar LMBTQ magazin

A Humen Magazin utolsó lapszáma június 2-tól kerül ki a terjesztési pontokra.

 

Több mint 10 éves működés után nem adja ki többé nyomtatott formában a Humen Magazint, Magyarország egyetlen – ráadásul ingyenesen megjelenő – nyomtatott LMBTQ magazinját a Humen Media Hungary.

A kulturális és életmódmagazin 2011 októberében indult egy baráti kezdeményezés nyomán, hogy az LMBTQ témák megjelenítésével egy időben hidat képezzen a többségi társadalom tagjai és az LMBTQ emberek között, növelve ezzel az elfogadást hazánkban. Működése során a magazin címlapján számos hazai és nemzetközi LMBTQ híresség és aktivista is szerepelt, például Shawn Mendes, Péterfy Bori, Alföldi Róbert, Árvai Péter és Lady Dömper.

A több mint tíz év során nem egyszerűen egy nyomtatott magazin volt a Humen Magazin, a megjelent cikkek és interjúk sok LMBTQ fiatalnak segítettek önmaguk elfogadásában, miközben a többségi társadalom is betekintést nyerhetett az LMBTQ közösség életébe.

A lap megszűnését több tényező együttesen befolyásolta, ezekről Erdei Zsolt, a Humen Media Group alapítója és a Humen Magazin lapigazgatója beszélt:

„Az elmúlt két év nagyon sok kihívás elé állított minket, ami a koronavírus-járvánnyal kezdődött. Az abból történő kilábalás egy új környezetet teremtett mindenki számára, amelyhez folyamatosan alkalmazkodunk. A különböző járványügyi korlátozások miatt az elmúlt két évben eleve kevesebb olvasóhoz jutott el a nyomtatott magazin, ami ugyan nem indokolná egy ilyen típusú kiadvány megszűnését, de jelen pillanatban a gyártási és nyomdai folyamatokat illetően egy olyan alapanyagellátási és áremelkedési spirálban vagyunk, aminek nem látjuk a végét. Emellett több üzleti partnerünk csak az utolsó pillanatban tudja eldönteni, hogy hirdet-e vagy sem, mert nem biztos benne, hogy az aktuális magazin megjelenésekor lesz-e mit eladnia, értékesítenie, elérhetőek lesznek-e a szolgáltatásai. Egy ilyen gazdasági környezetben pedig sokkal hatékonyabb számukra is a kizárólag online felületen való megjelenés, ahol sokkal rugalmasabbak tudunk lenni például egy hirdetési kampány indulásával.”

A Humen név nem tűnik el a nyomtatott forma kivezetésével, a magazin tartalma a Humen Online hírportálon jelenik meg a továbbiakban – az összeolvadással egy olyan új platform jön létre, amely a közösséget érintő friss hírek mellett LMBTQ kulturális, közéleti és életmód témákkal is jelentkezik. A már hetedik éve megrendezett összművészeti LMBTQ kulturális fesztivál, a Humen Fesztivál is folytatódik, és a filmnapoknak továbbra is a Művész mozi ad otthont.

Az utolsó lapszám címlapján a nyomtatott magazin ugyanazzal a fotóval búcsúzik, amivel 2011 októberében a legelső szám megjelent. Az utolsó lapszám június 2-tól kerül ki a terjesztési pontokra, de akinek nem esnek útba, az a Humen.Shop felületén a postaládájába is kérheti.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin