Hírek

Megnyílt India első, kizárólag transzneműeket befogadó iskolája

A Sahaj International pénteki nyitóünnepségével beírta magát az LMBT-történelemkönyvekbe. Ez ugyanis az első oktatási intézmény, ahol kizárólag transznemű diákok beiratkozását várják, 25 és 50 éves kor között. Az első évfolyam hat diákkal indul, de a tanárok és trénerek – akik szintén transzneműek – bíznak benne, hogy hamarosan ez a szám tíz fölé duzzad.

Pillanatkép az évnyitó ünnepségről

A Sahaj Internationalt Kochiban nyitották meg, amely Kerala államban található. Az indiai Kerala állam eddig is ismert volt arról, hogy Indiában először fogadott el a helyi törvényhozás a transzneműeket védő törvényt, valamint a helyi állami kórházak ingyenesen teszik lehetővé a nemkorrekciós műtétet transzneműek számára.

E nyitottság ellenére a mindennapokban számos transznemű szembesül megkülönböztetéssel, családon belüli elutasítással. Vijayraja Mallika igazgató szerint az államban jelenleg hozzávetőleg 25 ezer transznemű él, akik 57 százaléka nem tudta befejezni tanulmányait a rájuk nehezedő stigma miatt. Az iskola célja, hogy náluk minél többen eljussanak az érettségiig.

Az iskola vezetésének emellett nem titkolt célja, hogy amennyiben a modell sikeressé válik, úgy India-szerte hasonló intézményeket nyissanak. Szükség is van rá, az országban ugyanis legalább kétmillió transznemű él, akiknek noha a Legfelsőbb Bíróság 2014 óta azonos jogokat biztosít (házasodhatnak, örökölhetnek, oktatási intézményekben is tölthetnek be pozíciókat), negatív diszkriminálásuk nem tűnt el nyomtalanul.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb