Itthon

Másodfokon is pert nyert a Médiatanáccsal szemben az RTL a szivárványcsaládos kampány miatt

Másodfokon is megnyerte A család az család kampány miatt indított pert az RTL Magyarország a Médiatanács ellen – számol be a hírről az Rtl.hu. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2021 márciusában indított eljárást az RTL Magyarország ellen, mert a tévéadó szivárványcsaládokról szóló társadalmi célú hirdetést sugárzott nap közben.

Aztán a Médiatanács egy évvel később, idén februárban úgy döntött, jogsértő volt, hogy az RTL este 9 előtt adott le ilyen videót. Az RTL és a Háttér Társaság akkor a bíróságon támadta meg a döntést. A Médiatanács döntését a Fővárosi Törvényszék áprilisban megsemmisítette, a Fővárosi Ítélőtábla pedig csütörtökön másodfokon helybenhagyta az ítéletet.

A Törvényszék indoklásában kitért az Emberi Jogok Európai Bíróságának egy más ügyben hozott korábbi döntésére, amelyben megállapították, hogy semmilyen tudományos bizonyíték vagy szociológiai adat nem utal arra, hogy a homoszexualitás említése vagy a szexuális kisebbségek társadalmi státuszáról szóló nyílt nyilvános vita hátrányosan hatna a gyermekekre” – áll a közleményben.

A Törvényszék azzal sem értett egyet, hogy a Médiatanács szerint a reklámban csak ellenségeskedő kommenteket olvasnak fel, miközben a társadalom véleménye ennél árnyaltabb. „A kommentek felolvasása után következő válaszok és magyarázatok ugyanis kellően reprezentálták azt az oldalt, amely a szűklátókörű, értetlen ellenségeskedéssel szemben nyitott, megértő és elfogadó, megfelelően ellensúlyozva a negatív hozzáállást, és átfogó képet kínálva a társadalomban előforduló szemléletekről, vitáról.

 

 

A Háttér Társaság RTL Klubon sugárzott kampányának ügyében a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítélete helybenhagyta a Médiatanács határozatának hatályon kívül helyezését.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin