Utazás

Magyar srácok indítanak melegbarát hostelt – A YOUnerife brand története

Mindig öröm olyan emberekkel találkozni, akik megtalálták a hivatásukat és árad belőlük a pozitív energia. Most, amikor csak gondolatban utazhatunk külföldre, két fiatalember elrepített engem Tenerifére, ahol szeretettel várják a kikapcsolódni vágyó magyar LMBTQI turistákat. Ismerkedjetek meg Tomival és Bálinttal! Nem lepődnék meg, ha a cikk olvasása után sokan keresnétek őket a Facebook-oldalukon.

Miért éppen Tenerife? Hogyan jött a költözés ötlete?

Tavaly augusztusban döntöttük el, hogy költözünk. Akkor még úgy volt, hogy októberben majd Barcelonába megyünk, de az indulásunk előtt kb. egy héttel jött az isteni szikra, hogy Tenerifére kéne menni. Megvettük a jegyeinket és volt 5 napunk felkészülni a szigetből. Nem jártunk itt korábban, nem ismertük senkit és semmit, mindössze annyit tudtunk, hogy EU, Spanyolország és hogy meleg van, ezért elég egy pulcsit csomagolni. Hamar rá kellett jönnünk, hogy ez azért nem teljesen van így: amint a szervezetünk asszimilálódott, megtapasztaltuk, milyen érzés 19-20 fokban fázni.

 

Tomi és Bálint

 

Tomi 32 éves, ápolóként dolgozott Magyarországon gerincvelősérültek rehabilitációs osztályán, mellette shiatsu masszőr volt, otthon pedig remek cukrász: olyan sütiket alkot, hogy arra nincsenek szavak! Bálint egy évvel fiatalabb, HR-es volt a reptér egyik karbantartó vállalatánál. Nagy utazó, eddig 42 országban járt, az utolsó két évben (Tenerife előtt) csak egy olyan hónap volt, amikor nem ment valamerre. Imád új kultúrákat és embereket megismerni.

2018 augusztusában 2-3 nap PlanetRomeós beszélgetés után találkoztunk a Batthyány téren, és megtörtént, amit csak a nagyon nyálas hollywoodi filmekben látunk: belenéztünk egymás szemébe, két centit emelkedtünk a föld felszínétől, és azonnal szerelembe estünk. Alig egy hónap után összeköltöztünk, másfél év után pedig már itt találtuk magunkat Tenerifén. Otthon nem voltak anyagi gondjaink, a lakásunk is éppen fel lett újítva, de az augusztusi Coca-Cola hiszti már feltette az i-re a pontot, és éreztük, egy ennyire gyűlölködő országban nem akarunk tovább élni. Bálint már élt Spanyolországban 6 évvel ezelőtt, így adta magát, hogy erre vegyük az irányt.

 

Garachico

 

Icod de los Vinos – az ezer aéves sárkányfa

 

Mi történt ezután?

Az első négy napot egy nagyon lepusztult AirBnB szálláson töltöttük, aztán megismerkedtünk egy magyar hölggyel, akinek épp kiadó volt a lakása. Két hét alatt elhelyezkedtem egy bárban pultosként, Tomi másfél hónap után lett masszőr egy Los Cristianos-i spa-ban. Nagyon rossz beosztásban dolgoztunk, két hónapon keresztül csak napi fél órát találkoztunk, azt is a bárban, amikor Tomi hazafelé tartott. Ezt így nem akartuk tovább fenntartani, talán nem is jöhetett jobbkor a koronavírus-járvány, hogy ennek véget vessen. Az elmúlt időszakban, ha volt egy kis szabadidőnk, azonnal autóba ültünk és felfedezőútra indultunk, így adta magát, hogy ideje megvalósítani az eredeti tervünket: létrehozni a saját turisztikai vállalkozásunkat és a sziget leghitelesebb LMBTQI+ nyaralásszakértőivé válnunk.

Hosszas keresgélés után találtunk egy birtokot, ahol 14 fő részére tudnánk szálláshelyet biztosítani a sziget déli részén. Már majdnem nyélbe ütöttük az üzletet, amikor lezárták Olaszországot – ekkor éreztük, hogy itt baj lesz, ezért az idei évre befagyasztottuk a megállapodást. Viszont nem húztuk be teljesen a kéziféket: visszaléptünk egyet, és az év végéig csak egy, maximum két szoba kiadását tervezzük a sziget északi oldalán. A világ gazdasági változásaival összhangban építjük fel a vendégkörünket a 2021-es évre. Addig is keresünk egy-egy munkahelyet (vagy teremtünk magunknak, ez még elválik), és még jobban megismerjük a szigetet.

 

La Laguna

 

Loro Parque

 

Los Gigantes

 

Meséljetek a YOUnerife oldalról!

A Facebook-oldalt azért hoztuk létre, mert monoton volt olyan sok embernek megírni ugyanazt. Amikor kiköltözöl külföldre, az első időszakban kb. mindenki kérdez, ír, élménybeszámolót vár. Aztán gondoltuk, legyen inkább egy oldalunk, amit első körben a szűk családnak meg a barátoknak tartunk fenn, aztán egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy háromszázan követnek minket az egyik posztunk után. Ekkor döntöttük el, hogy ezt kár lenne veszni hagyni, és akkor már tudatosan építettük a YOUnerife brandet.

Nemrég írtuk néhány LMBTQ csoportban, hogy olyan személyeket keresünk, akik megosztanák velünk az utazási élményeiket. Hetvenkét interjún vagyunk túl, ami nagyon durva, mert ez is bizonyítja, hogy igény van meleg idegenvezetőkre és szállásadókra a világban! Mi pedig sokat tanulunk ezekből a beszélgetésekből, mert olyan dolgokra világítottak rá, amik eddig fel sem merültek bennünk: például, hogy egy idegenvezetés idején, ha van egy transznemű is a csapatban, mennyire fontos koedukált mosdós megállót a programba iktatni. Szóval most ez lett a főállásunk. Elvileg itt május 10-ig tart a karantén, addig sem költözni nem tudunk, sem konkrét lépéseket tenni, csak tanulni, fejlődni, kutatni.

 

 

Akkor az így szerzett tapasztalatokat adaptáljátok a helyi viszonyokra. Milyen fakultatív programok érhetők el a szigeten?

Azt vettük észre, hogy a turisták előszeretettel választják a déli oldalt, mert nagyon jó strandokat alakítottak itt ki, általában barátibbak a hullámok, nem mélyül hirtelen a víz, és egészen sokan beszélnek angolul. Az év 330 napján süt a nap, tehát nagyon nem lehet mellélőni. Cserébe semmi autentikus nincs itt, a városok jelentős része a ’60-as években épült, előtte banánföldek és zord óceánpartok voltak a jellemzőek.

Viszont azt is észrevettük, hogy a délen megszálló turisták jelentős része szokott autót bérelni (ez a szigeten kb. elengedhetetlen a rossz tömegközlekedés miatt), és egy egyhetes nyaralásból legalább 4 napot északon töltenek. A helyi lakosság jelentős része is itt él, így ha valaki kíváncsi a kanáriók valódi életére, jó, ha ezen a területen keresi azt. Icod de los Vinos városában találtuk meg azt a házat, ahol egy barátságos, autentikus helyen tudjuk a vendégeinket fogadni. Ebben a városben található a Kanári-szigetek jelképe, az ezeréves sárkányfa, ráadásul szuper helyi borokat is fogyaszthatunk itt. Icod elég jó helyszín ahhoz, hogy innen kényelmesen bejárható legyen a sziget: jól kiépített út vezet az északi autópályához, amelyen egy óra alatt el lehet jutni a fővárosba, Santa Cruz de Tenerifébe; a „koncepcióvárosba”, La Lagunába, amely arról híres, hogy évszázadokkal korábban erről a városról mintázták Buenos Aires és Havanna épületeit; valamint a kedvenc hegységünkhöz, az Anagára, ami egyszerűen leírhatatlan és feltétlenül látni kell, hiszen Európában egyedülálló módon maradt fenn itt egy babérerdő. De kedvenc városunk, Garachico is mindössze 15 perc kocsival – a lávafolyásoknak köszönhetően itt természetes medencék alakultak ki, így páratlan természeti helyszínen élvezhetjük az óceán vízét. Déli irányba pedig egy adrenalinnövelő, szerpentines úton jutunk el, keresztülszelve a Teno-hegységet. Igazán jó vezetéstechnikai gyakorlat ez mindenkinek! Persze a Teidéről illetlenség lenne nem említést tenni, hiszen Spanyolország legmagasabb hegyéről beszélünk, amelyre tökéletes rálátás van szinte mindenhonnan.

 

 

Teide Nemzeti Park

 

Nekünk az volt az első számú szempont a hostelünket illetően, hogy olyan házat találjunk, amiben minden vendégünk élvezheti a privát teret, van saját fürdőszobája, de közben mi mint szállásadók is az egység szerves részei lehetünk. Egyáltalán nem akartunk tömegturizmust, a célunk az, hogy minden vendégünket megismerjük, és teljesen személyre szabva alakítsuk ki a nyaralásukat: segítünk az autóbérlésben, beszerezzük a jegyeket a legkirályabb programokra, legyen szó delfin- és bálnalesről a nyílt óceánon, búvárkodásról, jetsky-zésről, ejtőernyőzésről, vagy éppen egy vacsorával egybekötött transzvarieté showról. De ezek mellett saját programokat is szervezünk: folyamatosan dolgozzuk ki a tematikus kirándulásokat, amelyek keretein belül bemutathatjuk a szigetet, de vállalunk legénykérés- és LMBTQ esküvőszervezést is. Spanyolországban legális az azonos neműek házassága, és mi nagyon szeretnénk, ha minél több „sorstársunk” élhetne ezzel a lehetőséggel!

Miért ajánljátok akár LMBTQ pároknak, akár egyedülállóknak Tenerifét?

Mind Spanyolország, mind a Kanári-szigetek nagyon elfogadó az LMBTQ ügyek kapcsán, épp ezért szuper helyszín lehet a mi kis közösségünk tagjai számára, hiszen itt senki nem fog furcsán nézni, ha megfogod az azonos nemű párod kezét, netán adsz neki egy csókot egy bárban, az utcán, vagy a parton. A szomszédos sziget, Gran Canaria konkrét városrészeket épített ki a melegturizmusnak; mi pedig örültünk annak, hogy itt Tenerifén rajtunk kívül nincs, aki felvállalta volna ezt, mert ahogy az interjúkból is kiderült, a magyar LMBT utazóközönség inkább a csendesebb, szolidabb, nem csak a szexről és buliról szóló nyaralásokat keresi leginkább. Mi pedig pont ezért hoztuk létre a YOUnerifét: egy olyan biztonságos közeget akartunk megteremteni, ahol szabadon, ezáltal jól érezhetik magukat, hiszen tudjuk, hogy sok esetben a saját országunkban nem élvezhetjük ennek a szabadságnak a szuper érzését.

 

Los Gigantes

 

Playa de las Teresitas

 

Puerto de la Cruz

 

Mik a távlati terveitek?

Elsőként a YOUnerife-t a sziget leghitelesebb és legjobb melegbarát turisztikai vállalkozásává fejleszteni. Vendégeket fogadni, guide-olni, megélni ebből a tevékenységből. Ennek a felfutására két évet szánunk. Nagyon kíváncsian várjuk, hogyan reagál a világ erre a rengeteg lezárásra, hogy miképpen változnak az utazási szokások, megmarad-e vagy meginog a bizalom a repülés, a szállásfoglalások felé. Ez egy elég komoly bizonytalansági faktor, így benne van a pakliban, hogy hatalmas bukó lesz az, amit most elkezdtünk felépíteni. De ez az üzleti oldal; mint magánemberek, tervezzük a házasságot és nagyon szeretnénk gyermeket örökbe fogadni. Tenerife után el sem tudjuk képzelni, hogy ne tenger- vagy óceánközeli városban éljünk, így annak csekély esélyét látjuk jelenleg, hogy valaha is visszatérjünk Magyarországra.

Tomit és Bálintot az alábbi felületeken érhetitek el:

Facebook: @younerife

Instagram: @younerife

Honlap:  younerife.eu

Szomorú update: Sajnos ezt a csodálatos szigetet sem kerülték el a rossz emberek, Bálinték egy héttel az interjú elkészülte után, a kulcsátadás napján szembesültek azzal, hogy egy magát európai szinten elismert ingatlaniroda munkatársának kiadó csaló áldozatai lettek. A rendőrség nyomozást indított, a fiúk pedig gőzerővel keresik az új ingatlant, ahol hostelt üzemeltethetnek majd. Amint megtalálták, a YOUnerife Facebook- és weboldalán közzéteszik az elérhetőséget.

Talabos Dávidné Dr. Lukács Nikolett

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin