Kultúra

Magyar írók állnak ki az egyenlő házasságért

 A házasság intézménye folyamatosan változott a történelem folyamán – és változik ma is. Önkényes és igazságtalan az éppen most, éppen Magyarországon hatályos házasság-fogalmat örök érvényűnek tekinteni, és elfogadhatatlan, hogy a magyar szabályozás, illetve gyakorlat „időben visszafelé” halad. Jogfosztottak lettek a magyar mozaik családok, azaz mindenki, aki nem házasságban, hanem élettársi kapcsolatban él, hiszen ők a kormány szerint nem is minősülnek családnak.

Nincsenek egyenlő jogaik a szivárvány családoknak, a gondnokoltaknak és a harmadik világból érkezőknek – holott mind pontosan tudjuk, hogy a társukat, életük párját pont ugyanúgy képesek szeretni, mint azok a szerencsések, akiket a magyar állam családként ismer el, és lehetővé teszi számukra a házasságkötést. – ezekkel a gondolatokkal találkozik az olvasó, amikor megnyitja a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet internetes kampányhonlapját.

A szervezet ezért tíz elismert író segítségével hívja fel a figyelmet arra, hogy nagyon is léteznek alternatívái a tradicionális házasságmodellnek – amelyet most éppen Házasság hete néven állami finanszírozásban reklámoznak -, amelyekről az államnak ugyanúgy gondoskodnia kellene, mint az ország többi polgáráról. A kampány részeként február 5. és 15. között Dragomán György, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófia, Kiss Tibor Noé, Pungor András, Rácz Zsuzsa, Szilasi László, Tompa Andrea és Tóth Krisztina mutatják be rövid írásaikkal a magyar jogrend által elismerttől eltérő családmodelleket. A szerzeményeket Soós Bertalan fényképei illusztrálják – ahogy e cikket is.

6528239307_6f704b7abd_o

A TASZ kampányának egyik fő üzenete, hogy a házasság intézménye nem maga a cél, hanem egy eszköz az együtt élők és családtagjaik jogi és anyagi biztonságának megteremtéséhez. „Nem hagyjuk válasz nélkül a Házasság hete kirekesztő, a valóságot legfeljebb csak részben tartalmazó üzenetét – és büszkék vagyunk arra, hogy e válaszok megfogalmazásában neves magyar írók is szerepet vállaltak, kiállva a sokszínűség, a diszkriminációmentes társadalom és jogi környezet mellett” – fogalmazott Bagyinszky Ferenc, a TASZ programvezetője.

Forrás: VS.hu

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin