Kultúra

Magyar és LMBT sikerek az Oscar-gálán

Habár nem a biztos befutónak tartott A visszatérő lett a legjobb film, Leonardo DiCaprio „oscartalansága” végre véget ért, és 34 év után magyar sikernek örülhettünk a 88. Oscar-díjátadón.

Fotó: Chris Pizzello/Invision/AP
Fotó: Chris Pizzello/Invision/AP

Saul fia, Nemes Jeles László filmje a legjobb idegennyelvű film kategóriájában hozta el az arany emberkét. A rendező köszönőbeszédében azt mondta: „Még az emberiség legsötétebb óráiban is megszólalhat bennünk egy hang, ami arra késztet minket, hogy emberek maradjunk. Ez ennek a filmnek a reménybeli üzenete.”

Alejandro Iñárritu tavalyi 4 díjas sikere, a Birdman után valószínűleg nem volt kevésbé boldog A visszatérő három Oscarjával: a prémvadász Hugh Glass eposzi története a legjobb színész (Leonardo DiCaprio), a legjobb rendező és a legjobb fényképezés (Emmanuel Lubezki) kategóriájában nyert. A legjobb film díját viszont a bostoni pedofil papokról tudósító újságírócsapat drámája, a Spotlight hozta el: úgy tűnik, Tom McCarthy rendező megtáltosodott az elmúlt két évben, mert előző filmje a finoman szólva sem jó A cipőbűvölő volt Adam Sandler főszereplésével. A Spotlight emellett megkapta a legjobb erdeti forgatókönyv díját is.

A legnagyobbat a Mad Max tarolt, összesen hat arany szoborral lettek gazdagabbak a készítői (legjobb hangvágás, legjobb hangkeverés, legjobb produkciós design, legjobb smink, legjobb jelmez, legjobb vágás). A legjobb színésznő – cseppet sem meglepő módon – Brie Larson lett (A szoba), a legjobb férfi mellékszereplő pedig Mark Rylance (Kémek hídja).

Ami az LMBT témájú díjakat illeti, két kategóriában örülhetünk: bár az szinte egyértelmű volt, hogy Leo idén lenyomja a tavalyi nyertes Eddie Redmayne-t, A dán lány-beli partnere, Alicia Vikander kapta a legjobb női mellékszereplő díját. A másik győztesünk pedig Sam Smith, akit a 007 Spectre főcímdaláért ismert el az Akadémia.

 

  

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin