Kultúra

„Leszbikusságunkban is sokfélék, nőiségünkben sokrétűek vagyunk”

Több éves kényszerszünet után idén végre újra lesz LIFT, azaz Leszbikus Identitások Fesztiválja, melyet a Labrisz Leszbikus Egyesület rendez meg immáron 14. alkalommal. A hétvége során mintegy húsz programmal várják az érdeklődőket, számos újdonsággal, és warm up programmal is készülnek.

A Fesztivál programjainak Facebook-eseményei egy helyen összegyűjtve itt találhatóak meg, a hivatalos programfüzet pedig ezen a linken érhető el. A 14. LIFT fesztivál megnyitója október 13-án lesz a Bálint Házban. Ekkor lesz Takács Mária legújabb alkotásának, A második aranykor, egy szerelem kihívásainak premier előtti vetítése is.

Ezen felül szombaton és vasárnap lesznek különféle érdekes beszélgetések a queer művészetről, a Meseország mindenkié köteteiről, Vay Blanka Saját ketrec című könyvéről, a leszbikusok közötti nemzetközi kapcsolatokról, Befogadó Terekről. Lesznek még workshopok, izgalmas előadások, lesz táncoktatás, önvédelmi óra, fordító klub, városi séta, koncert, és stand-up comedy is.

A fesztivál színes részleteiről Mihucza Nikivel beszélgettünk.

Több év kihagyás után rendezitek meg a Leszbikus Identitások Fesztiválját. Milyen érzés volt ilyen hosszú szünet után nekilátni a szervezésnek?

Izgalmas és egyben kihívásokkal teli. Egyrészt nagyon jó érzés volt belevágni újra és tenni azért, hogy ismét egy sokszínű és biztonságos női teret tudjunk teremteni a leszbikus közösségnek és az érdeklődőknek, másrészt nem tudtuk pontosan, hogy ez a kihagyott három év milyen hatással lesz a LIFT újraindulására. Számolnunk kellett azzal is, hogy a folytonosság megszűnése magával hoz egyfajta eltávolodást, de nagyon reménykedtünk abban, hogy inkább a várakozás érzése él az emberekben a Fesztivál kapcsán, és várják a következő szintlépést. Ez nagy örömünkre így is lett, de tudtuk, hogy ahhoz, hogy minél többekhez eljuthasson az újraindulás híre, sokkal hamarabb el kell kezdenünk az előkészületeket, mint a szünet előtt. Így már év elején nekiláttunk a tervezésnek és az LMBT Történeti Hónap vége után szinte egyből hírt adtunk arról, hogy ősszel érkezik a 14. LIFT, ami arculatában is változást hoz.

Hogyan foglalnád össze a Fesztivál lényegét, jelentőségét?

A LIFT egy olyan közösségi felvonó, amibe ha beszállsz, önmagad és mások felé is nyitsz. Az ország eddig egyetlen olyan többnapos kulturális feminista rendezvénysorozata ahol a szexuális kisebbségekhez tartozó nők gyűlnek össze határon innen és túlról, hogy erősítsék a női közösséget és jól érezzék magukat. A LIFT az értő figyelem és párbeszéd tere, egy biztonságos tér, ahol nincsenek címkék. Leszbikusságunkban is sokfélék, nőiségünkben sokrétűek vagyunk. A LIFT erősíti a láthatóságot, oszlatja a negatív sztereotípiákat és teret ad az őszinte és félelmek nélküli jelenlétnek.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Labrisz Egyesület (@labrisz_egyesulet) által megosztott bejegyzés

 

Az idei Fesztivál szlogenje Nők ellenszélben. Miért erre esett a választás?

Rá akartunk mutatni arra, ami alapvetően teljesen nyilvánvaló, de tudatosítanunk kell. Viharos antidemokratikus ellenszélben létezünk nap mint nap nőkként, leszbikusokként, szexuális és egyéb társadalmi kisebbségekhez tartozókként. Folyamatos jogtiprásban létezünk egy olyan politikai klímában, amiben teljesen elfogadott az a narratíva, hogy a nőknek meg akarják mondani hol a helyük, hogyan kell kinézniük, viselkedniük, mennyire rendelkezhetnek a saját testük felett, mikor nők és mikor nem, kit szerethetnek. Ellenségképeket gyártanak belőlünk akire mutogatni lehet és fóliába zárnának minket. Ezek a szomorú tények. De tudjuk, hogy a LIFT-ben közösségként, közösen, különböző elnyomott társadalmi kisebbségi csoportokkal együtt szolidarítva és összefogva bármilyen ellenszélbe bele tudunk állni. És nemcsak beleállunk, hanem ellentartunk. Akárhonnan fújjon is az az ellenszél.

A programfüzetből kiderül, hogy számos programmal készültök. Kiemelnél közülük párat?

Ez most fogós kérdés, mert mindegyik programnak nagyon örülök és szívem szerint mindet kiemelném a mintegy húsz esemény közül. Változatos a fesztiválprogramok palettája, így ezt az összképet szeretném picit kompaktabb verzióban átadni. Ebben az évben volt előzetes warm up programunk is, az Érj haza épségben! női önvédelmi foglalkozás Kovács Ildikó önvédelmi szakértő vezetésével. Ennek már most tervezzük a folytatását, mert nagyon hasznosnak bizonyult. Azok, akik ellátogatnak október 14-én szombaton a Bálint Házba hallhatnak előadást a reparatív terápiáról, “Terápia”, ami nem gyógyít címmel Filó Mariann pszichológus vezetésével, megtekinthetik Marion Filippi performanszát, aki Az Engedetlenség Leányiskolája égisze alatt csatlakozott be a LIFT programok sorába. Szervezünk egy beszélgetést Vay Blanka író, transz aktivistával Transz nőként ellenszélben címmel, melyen Milanovich Domi újságíró, pszichológus beszélget majd Blankával Saját ketrec című könyvéről, hazai és külföldi ellenszélről. Lesz Befogadó Terek workshop, meg lehet hallgatni Meseország történetét és a leszbikusok közötti nemzetközi kapcsolatokról és a párkapcsolati elakadásokról is informálódhatnak a LIFT-ezni vágyók. Még Stand-Up Comedy előadás is lesz a Dukai Nővérek jóvoltából, vasárnap pedig a város leszbikus lenyomatait deríthetik fel az érdeklődők. A 14. LIFT-et a Szabadság, szerelem címen meghirdetett irodalmi pályázatunk legjobb pályaműveiből tartott felolvasás és egy filmes esemény zárja, melyen magyar alkotónők leszbikus témájú rövidfilmjeit vetítjük a Közkincs Könyvtárban. A programok alapvetően bárki számára nyitottak, de érdemes tájékozódni az eseményleírásokból, mert vannak köztük regisztrációkötelesek. Szeretném megemlíteni, hogy minden LIFT előtt közzéteszünk egy felhívást arra vonatkozóan, hogy lehetőség van workshopot, programot szervezni a fesztiválra. A mostani programok zöme erre a felhívásra érkezett. Köszönöm mindenkinek, aki jelentkezett és a programjával gazdagítja a LIFT-et!

Mit ajánlotok azoknak, akik bulizni vágynak a Fesztivál ideje alatt?

A LIFT legsűrűbb napját hagyományszerűen egy női buli koronázza meg. Nagyon örülünk, hogy ezt idén a GNG (Girls New Generation) -vel közösen valósíthatjuk meg. Az eseménynek a most felfutó és hiánypótló női bulisorozat állandó helyszíne, a Gödör Klub ad otthont. Az este folyamán a már nélkülözhetetlen GNG-s életérzés mellett lesz Pink Csikk fellépés, és két órás mixel készül BBQBOB, korábbi vittulás VIVA buliszervező is. Minden további infó megtalálható a Social Media felületeinken.

Egy ilyen volumenű esemény megszervezéséhez nemcsak jelentős emberi, de anyagi erőforrásra is szükség van. Kiknek köszönhető, hogy megvalósult?

Valóban szükséges az anyagi erőforrás is és nagyon felemelő, hogy idén hat nagykövetség tisztelt meg bennünket azzal, hogy támogatja a LIFT-et: Az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége, Flandria Diplomáciai Képviselete, Holland Királyság Nagykövetsége, Írország Nagykövetsége, Osztrák Nagykövetség, Svédország Nagykövetsége. Emellett a Fesztivál pénteki és szombati programjainak helyet adó Bálint Ház is a támogatóink sorát erősíti.

Elengedhetetlenül fontos kiemelnünk azt a 45 magánszemélyt, akik az adjukössze kampányunk során adományukkal segítettek abban, hogy a LIFT történetének eddigi legnagyobb célösszegét érjük el. Emellett a tavaszi LIFT Me Up! támogatói bulinkon befolyt adományok is a Fesztivál létrejöttét segítették. Köszönjük nektek, nélkületek nem sikerülhetett volna!

Én szeretném megköszönni mindenkinek, aki lehetőségeihez mérten bármilyen formában hozzátett ahhoz, hogy a LIFT elérje a 14. szintet. Legyen az adomány, önkéntes segítség, vagy akár egy bíztató szó. Ez a Fesztivál a közösségnek szól, de csak közös erővel valósíthatjuk meg. Önkéntesekkel együtt szervezzük, akik hihetetlenül lelkesek és velünk együtt rengeteg energiát tesznek a szervezésbe és megvalósításba. Hálásak vagyunk nekik, és reméljük, hogy még sok szintlépést érhetünk el együtt.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a 14. LIFT-en, akárhonnan fújjon is az ellenszél.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Labrisz Egyesület (@labrisz_egyesulet) által megosztott bejegyzés

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin