Kultúra

Leonard Bernstein szerelmei

„Te meleg vagy, és ez nem fog megváltozni.”

Leonard Bernstein 1955-ben / fotó: Wikipedia

Bradley Cooper filmje, a Maestro (2023 decemberétől elérhető a Netflix kínálatában) a zseniális amerikai zeneszerző, karmester és zongoraművész Leonard Bernsteinről (1918–1990) szól. A művész élete mindenképpen filmre kívánkozott, és már gyermekkora sem volt átlagos. Sokáig még abban sem lehetett biztos, hogy lehetősége lesz a zenét hivatásnak választania – ám a nehézségek ellenére is kitartó tudott maradni, és a zene iránti rajongása, elkötelezettségé, a komolyzene népszerűsítéséért tett legendás megmozdulásai miatt méltán lett világhírű. Balettek, operák és operettek (Candide), musicalek (West Side Story), filmek (Vízparton) komponistája volt ő, és számtalan zenekari, színpadi mű szerzője.

Szakmai pályafutása mellett a magánélete is eléggé eseménydús és érdekes, erről legtöbbet erről az általa barátainak, ismerőseinek, testvéreinek írt, illetve neki címzett levelekből tudunk. Ezekből kiderült, hogy Bernstein a férfiakhoz is vonzódott. Ismert, hogy az 1940-es években Bernsteinnek több férfival volt kapcsolata, de ezeket nem vállalta nyilvánosan. Tartott attól, hogy mindez negatívan befolyásolná a zenei karrierjét, és akkoriban a társadalom nagy része sem volt elfogadó. Szoros baráti, bensőséges viszonyat ápolt volt viszont David Oppenheim klarinétművésszel, zenei producerrel, és Aaron Copland karmesterrel, zeneszerzővel.

Majd jött egy fordulat Bernstein életében: 1951-ben feleségül vette Felicia Montealegre (1922–1978) színésznőt. Házasságuk egyáltalán nem volt konfliktusmentes (első eljegyzésüket felbontották, majd Bersteinnek a házassága alatt is voltak női és férfi szeretői), és Montealegre tisztában is volt Bernstein irányultságával, nem véletlenül mondta ezt férjének: „Te meleg vagy, és ez nem fog megváltozni.” Hasonlóan vélekedett a zeneszerzőről Arthur Laurents is, aki a West Side Story elkészítésében volt Bernstein munkatársa: „Ő egy meleg férfi, aki feleségül vett egy nőt.”

Bernstein és Kunihiko Hashimoto 1979-ben

Bár Felicia Montealegre úgy gondolta, hogy Bernstein keserű és magányos öregemberként fog meghalni, a mesternek élete utolsó tíz évében volt még egy nagyon meghatározó kapcsolata. Egy japán fiatalember, Kunihiko Hashimoto 1979-ben találkozott Bernsteinnel egy koncert után Tokióban. Együtt töltötték az éjszakát, és a következő tíz évben is (gyakorlatilag Bernstein haláláig) tartották a kapcsolatot. Hashimoto szakmai munkájában is segítette Bernsteint (részt vett az 1985-ös hirosimai békekoncert szervezésében, lefordította a Candide című zenei művét).

A zeneszerző magánélete meghatározó szerepet kap a most bemutatott filmben is, amelyben Bernsteint Bradley Cooper, Montealegrét Carey Mulligan, Oppenheimet pedig Matt Bomer alakítja.

 

 

 

Molnár Zoltán

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin