Hírek

Legalább száz meleg férfit tartóztattak le és kínoztak meg Azerbajdzsánban

Helyi beszámolók szerint legalább száz meleg és transznemű személyt tartóztattak le, akiket aztán megvertek vagy megkínoztak a rendőrök. A hatóságok nagyszabású razziát tartottak a fővárosban, Bakuban, és a letartóztatottakat kényszerítették, hogy adják meg barátaik és ismerőseik címét.

A rendőrség állítása szerint az akciónak semmi köze az orientációhoz, csupán prostitúció-ellenes intézkedésről van szó. Más források szerint „a nemzet erkölcsi értékei védelmében” léptek fel a rendőrök.

 

 

Bár 2000-ben dekriminalizálták az országban a homoszexualitást, az LMBTQ emberek és aktivisták folyamatos elnyomásnak vannak kitéve. Egy 2015-ös felmérés szerint Európában Azerbajdzsánban, Örményországban és Oroszországban a legrosszabb az LMBTQ közösség helyzete.

Javid Nabiyev, a helyi LMBTQ szövetség elnöke szerint hirtelen, minden ok nélkül kezdett a rendőrség a melegek elleni hajtóvadászatba. Egyelőre nem világos, hogy mi váltotta ki a hatóságok kemény fellépését, és hogy pontosan hány embert tartóztattak le eddig, de ügyvédi jelzések szerint az elmúlt napokban legalább száz személyt vettek őrizetbe.

Nabiyev egy rendőrségi szóvivőt idéz, aki szerint nem hagyományos szexuális orientációjú személyek gyűlnek össze rendszeresen Baku központjában prostitúció miatt, és a környékbeli lakosok kérték a hatóságok közbelépését. Nabiyev szerint ez ostobaság.

„Ma egy meleg férfit a munkahelyéről hurcoltak el. Szerintem a rendőrség azt próbálja beadni a médiának, hogy a letartóztatottak AIDS-esek és egyéb STD-betegségeket terjesztenek.”

Az LMBTQ közösség tagjai joggal félnek, a rendőrség kifejezetten utazik azokra, akikről feltételezik, hogy meleg. Ok nélkül letartóztathatják, majd további címeket követelhetnek tőle, vagy akár pénzt a szabadon bocsájtásuk érdekében. Nabijey nem kertel:

„Mindenki fél, hogy bármikor letartóztathatják.”

 

Police raids in Baku against GAY/ TRANSEXUALS

Javid Nabiyev gives a video report on last police raids against gay/ transexuals in Baku, Azerbaijan.
[ … The raids happened in the street locations where they are meeting collectively or private apartments… ] [ … More than 50 people got arrested … ] [… They were beaten, they have been charged with a drug. Police shaved the hair of some of them. And several people had 20 days penalty because of “strength against the police”. They forced to give the contacts of their friends. ] [ … The statement of deputy chairman of the Justice Party Ayaz Efendiyev which supported these actions of the Ministry of Internal Affairs: Defending these creatures who are sources of immorality, dangerous diseases, and who have been cursed by God, Western circles trying to destruct of our national traditions under the name of „human rights”… ]

Közzétette: Nefes LGBT Azerbaijan Alliance – 2017. szeptember 22.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin