Nagyvilág

„Kulturált vitát” szeretne Ghána elnöke a készülő homofób törvényéről

„A megfelelő emberi szexuális jogok és a ghánai családi értékek előmozdításáról szóló 2021. évi törvényjavaslat” félelmet keltett a ghánai queer közösség körében, amely tart attól, hogy egy olyan ország, amely már most is bűncselekménynek tekinti a létezésüket, még rosszabbá akarja tenni a helyzetet.

Ha elfogadják, a törvény egy sor olyan intézkedést vezetne be, amelyek a szexuális játékoktól és az anális közösüléstől kezdve a transzneműek egészségügyi ellátásán át az LMBTQ-szervezetekig számos dolgot büntetnének.

Az aktivisták szerint ez a törvényjavaslat az amerikai vallásos jobboldal kezenyomát viseli, és az ENSZ vezető emberi jogi szakértői szerint „az erőszak receptje”.

Annak ellenére, hogy még csak hónapok óta készül, az aktivisták máris a LMBTQ-ellenes erőszak növekedését tapasztalják. „Megduplázódott” – mesélik a PinkNewsnak.

 

 

Akufo-Addo elnök azonban, aki régóta idegenkedik az LMBTQ-jogok gondolatától, „kulturált” beszélgetésre szólított fel. „Azt remélem, hogy maga a vita kulturált lesz” – mondta a Peace FM rádióállomásnak. „Bízom benne, hogy felismerjük: toleránsnak kell lennünk egymással szemben, amikor ellentétes nézeteket vallunk. (…) Úgy gondolom, hogy a ghánai demokrácia becsületére válik, ha ezt az ügyet megfelelő módon kezeljük.

A javaslat – amennyiben elfogadják – az LMBTQ-jogok puszta „támogatását” is bűncselekménynek minősítené. A javaslatok nemcsak a helyi törzsfők és vallási vezetők, de még a házelnök támogatását is élvezik, aki egyszer a parlamenti eljárás során „járványnak” nevezte a queer embereket.

A tervezeten jelenleg parlamenti bizottságok dolgoznak, az állampolgárokat pedig arra kérik, hogy küldjenek beadványokat saját gondolataikkal.

A törvényjavaslat büntethetővé tenné két azonos nemű ember kézenfogását, valamint bátorítaná az úgynevezett átnevelő terápiákat. „Az igazi afrikai kultúra ünnepli a sokszínűséget” – tette hozzá közleményében a Rightify Ghana jogvédő szervezet.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin