Kultúra

Közel ötven programmal vár idén az LMBT Történeti Hónap

Idén 11. alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon az LMBT Történeti Hónap, amely a korábbi évektől eltérően nem februárban, hanem márciusban várja programokkal az érdeklődőket Budapesten, Szegeden, Debrecenben és online egyaránt.

Az LMBT Történeti Hónap a magyar és külföldi LMBT múltról és a kisebbség tagjai által létrehozott értékekről szól, amelyek jelentős része láthatatlan maradt. Az LMBT-közösség tagjai mindig is részei voltak az ország és a világ történelmének; jelenlétükkel, tevékenységükkel alakították – és ma is alakítják – annak sorsát még akkor is, ha mindezt valós életük, identitásuk elfedése közben kellett tenniük.

A rendezvénysorozat az LMBT emberek történelemben való jelenlétét kívánja megmutatni, ugyanakkor fontos szerepe van az LMBT közösség építésében is. 2023-ban 48 program közül csemegézhet mindenki, a teljes lista megtalálható a rendezvény honlapján.

 

 

A megnyitó ünnepségre március negyedikén, szombaton kerül sor (Fontos! A részvétel regisztrációhoz kötött, részletek a megnyitó Facebook-eseményénél.)

Idén emlékezünk meg arról, hogy az Egyesült Királyságban húsz évvel ezelőtt törölték el a homofób 28. szakaszt. Erre való tekintettel rendezték meg annak idején az első brit történeti hónapot, melynek egyik alapítója, Sue Sanders brit aktivista lesz a megnyitó vendégünk” – olvasható az eseménynél. A megnyitón fellép: Fekete Giorgio, a Carson Coma énekese, valamint levetítik a Büszke vagy? című dokumentumfilmet.

Ha a megnyitó estéjét követő egy hónap közel ötven programját lehetetlenség is felsorolni e cikk keretein belül, íme csokorba szedve néhány ajánlóként!

Március 6. (hétfő) Meleg Budapest – könyvbemutató (link)

2022 őszén jelent meg a Meleg Budapest című könyv. Milyen volt a meleg szubkultúra szempontjából a „Duna gyöngyszeme”? Hogyan értelmezték, szabályozták a homoszexualitást 1873-tól egészen büntethetőségének megszűnéséig? Mit mondanak a témával kapcsolatos kulturális, orvosi és rendőrségi források? Az online formában nyomon követhető beszélgetés vendégei a szerző, Kurimay Anita és a fordító, Béres-Deák Rita.

Március 7. (kedd) Testi munka – avagy hova tűntek a fiúk a Nyugati pályaudvarról? – filmvetítés és beszélgetés (link)

30 éve készült el a Testi munka – Fiúk a „Hotel Nyugatiból” című félórás dokumentumfilm azokról a pénzért, vagy egyéb értékekért (akár csak szállásért) szexuális szolgáltatást nyújtó fiúkról, akik Romániából érkezve heteket, hónapokat töltöttek Budapesten. Mi hozta őket ide? Hogyan gondolkodtak arról, hogy nem egészen szabad akaratukból élik a melegek akkoriban még eléggé zűrös életét? Bujkálás rendőrök, nyomozók és önmaguk elől! És mi lesz, ha hazamennek? Vagy ha itt maradnak? A kérdések egy részére nincs válasz, de az biztos, hogy a meleg rendszerváltás egy fontos részletéről kaptunk képet.

Március 8. (szerda) Az egyenlő bánásmód törvény húsz éve (link)

Húsz éve fogadta el az Országgyűlés az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, ami alapjaiban változtatta meg a törvény által védett csoportok, így az LMBTQI közösség diszkriminációval szembeni védelmét is. Szakértők bevonásával lesz beszélgetés a törvény megszületéséről, hatásáról és a tapasztalatokról.

Március 11. (szombat) Transzneműség és a Biblia (link)

A Mozaik Közösség nyílt alkalmának témája a transzneműség megjelenése a Bibliában. Ezáltal szeretnék a Bibliát közelebb hozni az LMBTQIA+, illetve kifejezetten a transz, keresztény emberek számára. Az előadás után közös beszélgetés, ahol a Mozaik Közösséget is bemutatják.

Március 14. (kedd) Leszbikus nők a feminista mozgalomban (link)

Kik voltak azok a leszbikus nők, akik részt vettek a feminista megmozdulásokban, és milyen szerepük volt? Hogyan alakult a feminizmus története során az LMBTQ+ emberekhez és témákhoz való viszonyulás? Hogyan jutottunk el az együttműködéstől – az ignoráláson és marginalizáláson át – az ellenségképzésig és az ezzel kapcsolatos vitákig?

Március 17. (péntek) Labrisz-est: Képek és történetek Gobbi Hildáról – előadás és beszélgetés (link)

110 éve született Gobbi Hilda, a nagyon kevés vállaltan leszbikus nő egyike a rendszerváltás előtt. Borgos Anna vetítéssel kísért előadásában és azt ezt követő beszélgetésben felvillantják a színész életének és tevékenységeinek terepeit, beleértve a magánéletéről hézagosan tudható történeteket is.

Március 19. (vasárnap) Queer Budapest túra (link)

Egy rövid, könnyű sétán megismerhetjük a budapesti és magyar meleg élet hosszú és kemény történetét, itt-ott nemzetközileg beágyazva. De a királyok, hadvezérek, nemes hölgyek és urak, munkások és parasztok, papok és költők története nem marad megfoghatatlan távolságban; összekötjük a 21. századi politikával, vallással, az LMBT-mozgalommal, a meleg éjszakai és mindennapi élettel.

Március 25. (szombat) „Mi mindannyian többek vagyunk egy HIV-pozitív leletnél” – Élet a HIV-vel tegnap, ma, holnap (link)

Ismerd meg a HIV/AIDS magyarországi történelmét első kézből: HIV-vel élők mondják el történetüket, hitelesen beszélnek a diszkrimináció és a stigmák elleni küzdelem múltbéli állomásairól, jelen- és jövőbeli fontosságáról. A kérdéseid sem maradnak megválaszolatlanul.

Április 1. (szombat) Az LMBT Történeti Hónap záróeseménye: a Magyar Aszexuális Közösség és a Szimpozion Egyesület születésnapi gálaműsora (link)

A rendezvényen meghívott fellépőkkel és változatos előadásokkal ünnepeljük meg a két szervezet születésnapját, egyben ezzel a színes esttel zárjuk le az idei LMBT Történeti Hónapot. A programok közt várható színházi előadás, szavalat, tánc és zene.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin