Itthon

Könyveket „szabadított ki” a Libriben a Budapest Pride

Ma délután a Budapest Pride szervezői élő adásban kicsomagoltak néhány könyvet az egyik Libri áruházban, Kovács Domokos, színművész-bábszínész és Papp Éva, előadóművész és aktivista segítségével.

A Budapest Pride folyamatosan azon dolgozik, hogy a jogtipró rendelkezéseket a lehető leghamarabb hatályon kívül helyezzék, és addig is a lehető legkevesebb kárt okozzák. Ebben fontos eszköz a nyilvánosság és a példamutató kiállás, ezért dolgozták ki ezt a módszerében a polgári engedetlenséghez hasonló tiltakozási módot.

A magyar demokrácia, a szólásszabadság és az emberi jogok leépítésében jelentős állomás volt 2021, amikor az Országgyűlés elfogadta a putyini mintára készült propagandatörvényt. Első látásra is nyilvánvaló volt, hogy ez a rendelkezés hazugságra és gyűlöletkeltésre épül, célja az uszítás, a megfélelmítés és az öncenzúrára kényszerítés, a gyakorlati megvalósítása azonban sokáig kérdéses volt. A nyáron aztán a kormányközeli MCC a Librit is megszerezte, és elkezdték fóliába burkolni a “veszélyesnek” ítélt könyveket, vagy éppen eltávolították az ifjúsági részlegről őket. A hatóságok azóta többször is bírságoltak a “törvénysértés” és az “ifjúság veszélyeztetése” miatt.  Egy Libri üzlet előtt állunk. Azért vagyunk most itt, hogy fellépjünk a cenzúrával szemben, ezért be fogunk menni ebbe az üzletbe, és eltávolítjuk a fóliát néhány könyvről. ” – mondta a videóban a Budapest Pride egyik szervezője, Szakonyi Marci.

Az akció közben Kovács Domokos, Papp Éva és Szakonyi Marci kifejtették, hogy amit tesznek, azt a cenzúrával szembeni fellépés és a jogegyenlőség előmozdítása érdekében teszik, illetve, hogy a cenzúra és az LMBTQ közösség eltörlésére tett kísérletek nagyon károsak, ellentétesek a demokratikus jogállammal és az Alaptörvénnyel, az uniós és nemzetközi joggal, ezért ezt nem szabad annyiban hagyni.

Az akció erőszakmentesen zajlott és kárt nem okozott, a fólia árát szerették volna megtéríteni az üzletben, de a boltvezető nem tartott rá igényt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Budapest Pride (@budapestpride) által megosztott bejegyzés

A Budapest Pride arra biztat mindenkit, különösen az írókat, költőket, könyvkiadókat és forgalmazókat, hogy ne tűrjék el a jogtipró rendelkezéseket, szervezzenek hasonló akciókat, és lépjen fel a társadalom közösen a gyűlöletkeltő intézkedések ellen!

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin