Kultúra

Kiborultak Egyiptomban, mert a Netflix első arab filmjében meleg karakter is van

 

A Netflix január 20-án mutatta be első saját gyártású arab játékfilmjét, néhány nappal később pedig máris heves támadások kereszttüzébe került a Közel-Keleten – többek között azért, mert szerepel benne egyetlen meleg karakter. Ahogy arról a The Hollywood Reporter is beszámol, miközben a helyi konzervatív politikusok kiborultak, addig a kritikusok elismerően nyilatkoznak a filmről.

Még 2016-ban mutatták be a Teljesen idegenek című olasz vígjátékot, amelyben hét barát ül vacsoraasztalhoz. Játékba kezdenek, mindenki kihangosítja az este során befutó telefonhívásokat és felolvassák az érkező üzeneteket, amiből nem meglepő módon jókora bonyodalmak adódnak.

Azóta legalább 20 remake készült belőle Lengyelországtól Vietnámon át Mexikóig, itthon a magyar változat BÚÉK címen futott Goda Krisztina rendezésében. (Személy szerint eddig csak a koreai verzióhoz volt szerencsém.)

A Netflix ennek a vígjátéknak készítette el az arab változatát egy libanoni-egyiptomi-egyesült arab emírségekbeli koprodukcióban. Először a Twitteren háborodtak fel sokan a Közel-Keleten, amiért a film egyetlen meleg karaktere „homoszexualitásra és erkölcsi romlásra buzdít”, a házasságtörés előkerülő témája miatt pedig „nyugati szokásokat ültet egy konzervatív társadalomba”. Egyesek már ott tartottak, hogy nemcsak betiltani kellene a filmet, de minden közreműködő ellen büntetőeljárást is kellene indítani.

A film miatti meglepetés egyik oka, hogy a Közel-Kelet országainak jó részébe nem jutnak el azok a nyugati filmek, amelyekben feltűnik egy-egy LMBTQ karakter, mert a helyi hatóságok egyszerűen kitiltják azokat a mozikból – így járt a közelmúltban az Örökkévalók és a West Side Story is. Csakhogy a mostani vígjátéknak az online steaming formátum miatt nem kellett átmennie a helyi cenzori hivatalokon, így eredeti formájában került fel a Netflixre.

Egy egyiptomi ügyvéd máris perre készül, hogy a filmet távolítsák el a Netflixről. Ayman Mahfouz állítása szerint a vígjáték egy „összeesküvés az arab társadalom felbomlasztására”, és ebben aktív szerepet játszik a film egyiptomi főszereplőnője. Mahfouz volt szintén az, aki egy egyiptomi színész transznemű fiát 2020-ban beperelte egy Instagram-poszt miatt, mert szerint a fiú „a homoszexualitást népszerűsítette”.

Közben a CNN arab nyelvű kiadása már arról is beszámolt, hogy a film kapcsán Musztafa Bakri egyiptomi politikus a képviselőház elnökének címzett nyilatkozatában azt közölte, hogy a film „a homoszexualitásra és árulásra buzdít”.

A heves támadások mellet a közösségi médiában a film támogatói is megjelentek, akik amiatt dicsérik, hogy eddig figyelmen kívül hagyott, valós témákat vet fel, amelyekkel ha nem néz szembe a társadalom, akkor csak egy hamis és álszent buborékba zárja magát.

Egyiptom egyik legnagyobb nemzetközi sztárja, a Wonder Woman 1984-ben is szereplő Amr Waked a vallással takarózó támadások kapcsán azt írta a Twitteren, hogy aki attól fél, hogy egy film megváltoztatja a hitét, az nem is hisz igazán. Rajta kívül tucatnyi elismert helyi színész is kiállt az alkotás és szereplői mellett.

Közben az egyiptomi színészek szakszervezete szolidaritási nyilatkozatban áll ki Teljesen idegenek szereplői mellett. Ebben a művészi szabadság megőrzésére szólítanak fel, és hangsúlyozzák a művészetek szerepét a társadalmi problémák kezelésében.

Minden felháborodás ellenére a film eddig hatalmas siker, a Netflix nézettségi listáinak élén áll a közel-keleti régióban.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin