Nagyvilág

Jóval megfizethetőbb lett Nagy-Britanniában a jogi nemváltoztatás

Változott a jogi nemváltoztatási kérelem díja Nagy-Britanniában. Keddtől a korábbi 140 fontról (ami körülbelül 58 ezer forint) öt fontra (tehát kétezer forintra) mérséklődött.

Az eljárásnak emberibbnek és egyszerűbbnek kell lennie” – jelentette ki tavaly szeptemberben Liz Truss esélyegyenlőségi miniszter. A kormány célja a változtatással az volt, hogy az eljárás – amely online is intézhető – könnyebben elérhető legyen a szegényebb transznemű emberek számára is.

A jelenlegi szabályok szerint a hivatalos nemváltoztatáshoz a díj befizetésén kívül egy kétéves várakozási időszak kivárására és egy szakértői tanács ajánlására is szükség van.

Egy korábbi kutatás szerint a brit transzneműek 34 százaléka korábban a magas díj miatt nem ment keresztül a jogi procedúrán. Számos LMBTQ-aktivista azonban a módosítást kevésnek találja. Véleményük szerint tovább kellene egyszerűsíteni az eljárást és megszüntetni a szakértői tanács kötelező ajánlását – helyette minden kérelmező maga dönthesse el, hogy transzneműnek tartja-e magát, vagy sem.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin