Nagyvilág

Jordániában lecsaptak a hatóságok az LMBTQ-aktivistákra

 

LMBTQ-aktivisták kerültek a jordániai hatóságok célkeresztjébe, amit emberi jogi csoportok a szabad véleménynyilvánítás elnyomásának tartanak – jelenti a Human Rights Watch (HRW).

A jordániai hatóságok szisztematikusan vesznek célba LMBTQ-jogvédőket, összehangoltan, törvénytelenül csaptak le a szabad véleménynyilvánításra és sértették meg az érintettek gyülekezési jogát.

A HRW olyan eseteket dokumentált, amikor a jordániai Általános Hírszerzési Osztály és a Közbiztonsági Igazgatóság Megelőző Biztonsági Osztálya LMBTQ-aktivistákat hallgatott ki a munkájukkal kapcsolatban, és megfélemlítette őket erőszakkal, letartóztatással és büntetőeljárással való fenyegetéssel. Több aktivista arra kényszerült, hogy bezárja szervezetét, beszüntesse tevékenységét, vagy hogy elmeneküljön az országból. Kormányzati tisztviselők az interneten is rágalmazták az aktivistákat szexuális irányultságuk alapján, a közösségi média felhasználói pedig aktivisták fotóit tettek közzé, az ellenük irányuló erőszakra buzdító üzenetekkel.

A koordinált akciók következtében az LMBTQ jogi aktivizmus még inkább arra kényszerül, hogy titokban működjön. Volt olyan aktivista, aki azt mondta, a hírszerzés éveken át megfigyelte a szervezete tevékenységét és meghackelték a telefonját is. Letartóztatással fenyegették, bezáratták az LMBTQ emberek támogatásával foglalkozó szervezete bankszámláját és ő maga kénytelen volt a párjával külföldre menekülni.

Annak ellenére, hogy Jordániában nincsenek az azonos neműek közötti kapcsolatokat kriminalizáló törvények, az LMBTQ embereket a diszkriminációtól védő jogszabályok sem léteznek, miközben széles körű a diszkrimináció és az ellenségeskedés. A homályos erkölcsi törvények, a közvélemény ellenséges volta és a jogi védelem hiánya együttesen, úgy tűnik, engedélyt ad a biztonsági erőknek és magánszemélyeknek arra, hogy büntetlenül támadják az LMBTQ embereket.

Jordániában a megkérdezettek 95%-a nem tartja indokolhatónak a homoszexualitást és majdnem ugyanennyien nem szeretnének queer szomszédot.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin