Hírek

Isztambul: vízágyúval és gumilövedékkel oszlatta a rendőrség a pride felvonulást

A kormányzói hivatal közleménye szerint azért támadtak a rendőrök a felvonulókra, mert ramadán van.

turkey

A forradalmi hírekből ismerős Taksim téren gyülekezett a néhány száz fős tömeg vasárnap délután, amikor hirtelen megjelentek a rohamrendőrök, és először könnygázt vetettek be, majd a tér sarkába menekülőket vízágyúval kezdték lőni. A helyszíni tudósítások szerint gumilövedékekkel is a tömegbe lőttek; minimum két ember megsebesült, de sérüléseik mértéke egyelőre ismeretlen.

istanbul-pride-wom_3357276b

A támadás után a felvonulók egy utcával odébb kezdtek gyülekezni, majd néhány százból több ezer fősre duzzadt a tömeg. A parádé ezután békésen folytatódott: a rendőrök láthatóan elsősorban a főtérről igyekeztek kiutasítani a pride résztvevőit. A tömeg éjfél körül feloszlott, és mindenki a környékbeli bárokban, szórakozóhelyeken folytatta a bulizást.

2015-06-28t155152z846531340gf10000142489rtrmadp3turkey-rights-pride

A homoszexuális kapcsolatokat már az Ottomán Birodalomban legalizálták 1858-ban, majd a modern Törökország 1923-ban ugyancsak megerősítette a szabályozást; az azonos nemű párok viszont nem részesülnek ugyanolyan jogi védelemben, mint hetero társaik, és a homofóbia továbbra is általánosan jellemző. Isztambul tartomány kormányzói hivatala a ramadánra hivatkozva tiltotta be hirtelen a pride felvonulást, de erről a szervezőket és a résztvevőket nem tájékoztatták.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin