Itthon

Ismét magyar leszbikus pártól tagadták volna meg a családi pótlékot

Egy éven belül a második leszbikus pártól tagadták volna meg a párjuk gyermeke után járó családi pótlékot. A Háttér Társaság közérdekű bejelentésben fordult a Miniszterelnökséghez, hogy belső tájékoztató anyagokkal, képzésekkel segítsék a kormányhivatali dolgozókat a jogszabályok helyes alkalmazásában.

Ivett és Edit 2019 decemberében kötöttek bejegyzett élettársi kapcsolatot. Mindkettejüknek volt már egy-egy vér szerinti gyermeke. Pár nappal a ceremónia után a Kormányhivatalnak bejelentették egyedülállóságuk megszűnését, és Edit lemondott a lánya után járó családi pótlékról Ivett javára, aki így a két gyermek után együttesen igényelte meg a családi pótlékot, hiszen a jogszabályok szerint arra nem csak a vér szerinti szülő, hanem annak házastársa, így bejegyzett élettársa is jogosult. Januárban mindketten megkapták a Kormányhivatal határozatát: Edit családi pótlékról történő lemondását elfogadták, azonban Ivett igénylését elutasították azzal az indoklással, hogy nem jogosult rá.

Ivett a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata segítségével megfellebbezte Budapest Főváros Kormányhivatala VIII. Kerületi Hivatala által hozott döntést, a Kormányhivatal végül másodfokon megítélte neki a két gyermek után járó családi pótlékot.

A fotó illusztráció

 

Nem ez az első alkalom, hogy azonos nemű szülőktől megtagadják a párjuk gyermeke után járó családi pótlékot: 2019 júliusában egy szegedi leszbikus pár és gyermekei esetében utasította el a helyi kormányhivatal a családi pótlék biztosítását. Az ő fellebbezésüket Budapest Főváros Kormányhivatala elutasította, a közigazgatási pertől azonban már megijedtek, és a Kormányhivatal korábbi álláspontját megváltoztatva saját hatáskörben módosította korábbi határozatát. Így végül hajlandóak voltak biztosítani a családi pótlékot a leszbikus anyáknak.

Akár örülhetnénk is, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala a második ügyben már tanult korábbi hibájájából, és helyt adott a fellebbezésnek. Ugyanakkor ebben az esetben is igaz, hogy ha a pár nem elég jogtudatos és nem kér segítséget egy civil szervezettől, elesik az őket megillető juttatásoktól” – kommentálta a döntést Dombos Tamás, a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának munkatársa. “Sokkoló, hogy bár a bejegyzett élettársi kapcsolat már tíz éve része a magyar jogrendszernek, a hatóságok a mai napig nem tudják vagy nem akarják megfelelően alkalmazni a vonatkozó jogszabályokat.

A legnagyobb megrökönyödést az váltotta ki belőlünk, amikor kiderült számunkra, hogy hiába nevelünk két gyereket, a bejegyzett élettársi kapcsolat megkötése után mégis csak egy gyerek után kapunk családi pótlékot. Korábban soha ilyen akadályba még nem ütköztünk. A munkahelyünkön megkaptuk a gyerekek után járó pótszabadságot, a családi adókedvezményt, az iskolakezdési támogatást, és senki nem akadt fenn azon, hogy bejegyzett élettársak vagyunk” – nyilatkozta Ivett és Edit.

Mivel rendszerszintű problémáról van szó, a Háttér Társaság közérdekű bejelentésben fordult a kormányhivatalok felügyeletét ellátó Miniszterelnökséghez, hogy belső tájékoztató anyagokkal, képzésekkel segítsék a kormányhivatali dolgozókat a jogszabályok helyes alkalmazásában. Mivel az egyesület rendszeresen tart szakmai továbbképzéseket és érzékenyítő képzéseket az LMBTQI emberekkel kapcsolatba kerülő szakemberek (pl. ügyvédek, rendőrök, pedagógusok, pszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek) számára, felajánlották a Miniszterelnökségnek, hogy a képzési anyag kidolgozásában és a képzések megtartásában szívesen segítséget nyújtanak, hogy hasonló esetek a jövőben ne forduljanak elő.

A Háttér Társaság 2000 nyara óta működteti a Háttér Jogsegélyszolgálatot, amely elsősorban a szexuális irányultság vagy nemi identitás miatti hátrányos megkülönböztetés, zaklatás vagy bántalmazás áldozatai számára nyújt ingyenes jogi segítséget (tanácsadást, beadványszerkesztést, jogi képviseletet). Évente több mint 300 ügyfélnek nyújtanak segítséget. További információ: hatter.hu/jogsegely.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin