Hírek

Ismét erőszakos ellentüntetők támadtak egy lengyel pride felvonulásra

Lengyelországban, ahol a jog semmilyen formában nem ismeri el az azonos nemű párokat, az október 13-ra kitűzött országgyűlési választások közeledtével egyre hevesebb erőszak fogadja a pride felvonulásokat.

 

 

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt ugyanis a kampány fő témájává tette „az LMBTQ ideológiát”, ami álláspontjuk szerint egy elnyomó külföldi ideológia, amivel alá akarják ásni a hagyományos értékeket az erősen katolikus országban. Ahogy a Reuters is írja, a párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski nyilvánosan biztatja a lengyeleket, hogy álljanak ellen az „utazó cirkusznak” (a pride felvonulásoknak) és az LMBTQ mozgalmat „identitásunk, nemzetünk és a lengyel állam elleni valós fenyegetésként” határozta meg.

A választások közeledtével a konzervatív szavazóbázisban egyre tüzelik a homofóbiát, így egyre hevesebb támadások érik az országban a pride felvonulásokat. Kedden például az ország egyik legnagyobb városában, a 340 ezres Lublinban a polgármester betiltotta a szombatra tervezett felvonulást biztonsági megfontolásokból, mert az előző évben is erőszakos támadások érték a menetet. A szervezők fellebbeztek a döntés ellen, és a polgármester tiltását felülvizsgálta a bíróság.

 

 

A Jog és Igazságosság részéről korábban azt mondták, ők nem az azonos nemű párokat támadják, ők csak azt akarják, hogy ezek a párok maradjanak a négy fal között – egyik veterán képviselőjük szerint ők csupán a közvélemény óhajának tesznek eleget. Az előrejelzések szerint a PiS magabiztosan vezeti a közvélemény-kutatásokat, így a győzelem után tovább folytatódhat Lengyelország konzervatív imidzsének a formálása.

A Reuters szerzője szerint „Lengyelország más európai szélsőjobboldali kormányokkal, például a magyarral együtt küzd az Európai Unió ellen”, mert az szerintük liberális, nyugati értékeket akar ráerőszakolni a kelet-európai nemzetekre. Megfigyelők szerint a PiS a saját 2015-ös kampányát ismétli most, csak akkor még a migránsok elleni gyűlölet állt a középpontban.
A magyarországi helyeztet elnézve elképzelhetőnek tűnik, hogy a Fidesz és Orbán Viktor ezt a lengyel taktikát akarja lemásolni az itthoni homofóbia erősítésével, amit igazán majd csak a következő országgyűlési választásokra akarnak felpörgetni.

Kaczynski stratégiája egyelőre sikeresnek tűnik. A Kantar közvélemény-kutató egy lengyel napilap megbízásából készített felmérése szerint a megkérdezettek többsége ellenzi a pride felvonulásokat, egyharmaduk egyenesen a betiltásukkal is egyetért.

A szélsőjobboldali szavazók azonban a bátorítást látva az erőszaktól sem rettennek vissza. Lublin városában tegnap a rendőrségnek vízágyúk és paprikaspray bevetésével kellett megfékezniük az ellentüntetőket. A több száz békés pride-felvonulót többek között olyan transzparensekkel fogadták, amin két meztelen férfi mellett az alábbi szöveg volt olvasható: „Ilyen emberek akarják tanítani a gyerekeiteket. Állítsuk meg őket!”

A lengyel LMBTQ közösség azonban felvette a kesztyűt. Korábban alig néhány pride volt az országban, a tavalyi évtől azonban elkezdték a pride-okat egyre több konzervatív városban is megtartani.
2017-ben még csak hét, tavaly tizenöt, idén pedig már 25 pride felvonulást szerveztek eddig az országban.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin