Egészség

Interjú: Elkészült az első magyar nyelvű PrEP információs oldal

A meleg férfiak HIV-fertőzésnek való kitettsége a mai napig az egyik legnagyobb a különböző társadalmi csoport. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy minél többen tájékozódjanak a megelőzés lehetséges típusairól, így a PrEP-ről is. Mindezidáig a PrEP-ről magyar nyelven minimális forrás volt csak elérhető. Nemrég azonban megjelent tájékoztató kézikönyv, pár nappal ezelőtt pedig elindult az ezzel foglalkozó honlap is. Mindkét kezdeményezés mögött Krsják Attila Noé áll, akivel ezúttal a weboldalról, annak jelentőségéről, a PrEP-pel kapcsolatos tévhitekről és jövőbeli tervekről beszélgettünk.   

Mi volt a motiváció, mi a cél a honlap elindításával?

A motiváció az volt, hogy elérhetővé tegyünk magyar nyelven is minden fontos információt a PrEP-ről. Rengeteg angol nyelvű anyag, segédanyag, kutatás és más információ áll rendelkezésre, de sokkal könnyebben emészthető és érthető, ha ezeket anyanyelven is lehet olvasni. Ennek a honlapnak tehát elsősorban ismeretterjesztés a célja. Itt gyűjtünk össze minden tájékoztató anyagot, hazai és külföldi híreket, segédanyagot, amit igyekszünk minél több olvasóhoz eljuttatni, például a Facebookon keresztül.

Másodsorban a cél az is volt, hogy a tájékoztatás minél szélesebb kört elérő hatása érvényesülni tudjon: vagyis minél több ember ismeri meg a PrEP-et, annál több nyomás fog nehezedni a bevezetését ma még akadályozó szereplőkre. A lényeg tehát a nyomásgyakorlás, hisz egy egyre növekvő fogyasztói körrel és az ő kérdéseikkel egyre kevésbé lehet majd ellenkezni. A használók igenis kérdezzenek, kérdezzenek a háziorvosuktól, kérdezzenek a bőrgyógyászuktól, mert az egységes, erős nyomásgyakorlás útján lehet csak elérni azt, hogy foglalkozzanak ezzel az egészségpolitikailag is fontos kérdéssel.

 

A honlap logója

 

Kik elsősorban a célközönség? Miért fontos, hogy hozzájuk eljusson a PrEP-pel kapcsolatos információ?

A célközönség elsősorban a meleg (illetve férfiakkal szexelő, ún. MSM) férfiak, valamint az egyéb rizikócsoportba tartozók, például a szexmunkások vagy az intravénás droghasználók. Ez a három rizikócsoport van ugyanis a leginkább kitéve a HIV-fertőzés kockázatának. Számukra a legfontosabb, hogy tudjanak a PrEP-ről, hiszen a tabletta szedésével megvédhetik magukat a fertőzéstől. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a PrEP pusztán egy a védekezési módszerek közül, vagyis az óvszer továbbra is egy hatékony és megbízható eszköz. A kettőt kombinálva lehetséges egy igazán megbízható védekezést kialakítani.

A meleg közösség történelmében, identitásában a HIV felfedezése óta él a vírustól való félelem. A közösség egész létét határozza meg, hogy együtt él azzal, hogy minden nap attól retteg, hogy ne kapja el a fertőzést. Ezt persze nem mondják ki, meg nem gondolnak rá minden percben, de ez a félelem olyan mélyen beleivódott a meleg emberekbe, amit nehéz eltörölni. Most azonban itt egy olyan segédeszköz, ami biztonságosan meg tudja védeni a használókat attól, hogy elkapják a vírust. A kutatásokban rendre felmerülő visszajelzés, hogy ez a megnyugtató tudat olyan magabiztosságot ad a használóknak, amivel a nemi életüket is egy szabadabb, kellemesebb minőségű szintre tudják emelni pusztán attól, hogy nem kell minden másodpercben a vírus elkapásától rettegni. A további fertőzések ellen pedig hatékonyan lehet védekezni az óvszerrel.

 

Krsják Attila Noé

 

Mik a legnagyobb tévhitek a PrEP-pel kapcsolatban?

Az első és legfontosabb tévhit, hogy a PrEP-et HIV-pozitívok szedik. Ez a tévhit pusztán a tájékozatlanságból fakad, hiszen a PrEP-et, vagyis a megelőző gyógyszert kizárólag HIV-negatív emberek szedhetik azért, hogy negatívok is maradjanak. Találkoztam már én is olyan reakcióval, amikor elmondtam egy partnernek, hogy PrEP-et szedek, mire megkérdezte, hogy: “És mikor kaptad el?” -, vagyis konkrétan azt hitte, hogy HIV-pozitív vagyok. Tehát ismét: a PrEP-et csak HIV-negatívok szedhetik, megelőzési céllal. Ez a tévhit valószínűleg abból az információból fakad, hogy a PrEP-ben megtalálható két antiretrovirális hatóanyagot a HIV-pozitívok kezelésében is szokták használni, de az ő esetükben más hatóanyagot vagy hatóanyag-kombinációt is alkalmaznak.

A másik tévhit, hogy a PrEP a mindenható csodagyógyszer. Ez sem teljesen igaz, hiszen a PrEP kizárólag HIV ellen véd, tehát más nemi betegségek ellen nem, illetve a védekező hatását is csak akkor tudja hatékonyan kifejteni, ha az illető betartja a szedési utasítást. Kimaradó adagok, laza gyógyszerfegyelem mellett a PrEP sem működik megfelelően.

Terveztek-e más projektet is?

Igen, természetesen. A múlt hónapban készült el a PrEP ismeretterjesztő kiadványunk, ami a gyógyszerrel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és válaszokat tárgyalja. Ez szabadon letölthető a PREPER.HU oldalról, PDF formátumban, de már elkészült a nyomtatott füzet is, számos szórakozóhelyen, szaunában, különféle helyszíneken lehet vele találkozni és ingyenesen elvinni. Ez azért egy különösen szép projekt, mert a nyomdai előállítás költségét közösségi finanszírozással valósítottuk meg, mindössze egyetlen hét alatt sikerült összegyűjteni a költségek fedezetét.

Részletes interjúnk a kézikönyvvel kapcsolatban itt olvasható:

Interjú: Megszületett a nagy magyar PrEP kézikönyv – Humen Online

Megszületett az első magyar nyelvű PrEP kézikönyv, mely 38 kérdésre válaszolva fejti ki, hogy pontosan mit kell tudni a HIV megelőzésére szánt szerről és magyarországi helyzetről. Mire való a PrEP? Beszerezhető-e Magyarországon? És milyen fontos állami intézkedésekre lenne szükség a témával kapcsolatban? Az online kiadvány szerzőjével, Krsják Attila Noéval beszélgettünk.

A tájékoztató füzet mellett további kiadványokat is tervezünk. Ezek között már megvalósult a PREPER.HU honlap, ami egy információgyűjtő portál a PrEP-hez kapcsolódó témákról magyar nyelven. A közeljövőben további figyelemfelhívó szóróanyagokat, kiadványokat is tervezünk, illetve a különböző szórakozóhelyeken zajló HIV-szűréseken is felhívjuk a figyelmet a PrEP-re.

Mik a legfontosabb középtávú célok?

A legfontosabb az lenne, ha minél hatékonyabb nyomást tudnánk gyakorolni az egészségpolitikai döntéshozókra, hogy a PrEP hazai bevezetését meggyorsítsuk. Nemcsak a környező országokban vannak már PrEP pilot-projektek, hanem tőlünk jóval távolabb, például Kazahsztánban is. Az a véleményem, hogy 2018-ban sokáig már nem tartható az a szemellenzős álláspont bizonyos vezető orvosok részéről, hogy ott ellenzik a PrEP bevezetését, ahol csak tudják. Előbb-utóbb fel kell adni ezt a leginkább csak erkölcsi érvekkel alátámasztott véleményt, és kizárólag szakmai szempontok alapján kell megközelíteni ezt a fontos orvosi kérdést. El kell dönteni, hogy mi a felelős orvosok szerepe: az erkölcsi prédikáció vagy a szakmai gyógyító-megelőző munka.

Az lenne egy középtávú, értékelhető eredmény, ha mondjuk 2-3 éven belül Magyarországon akár egy sima háziorvos vagy egy bőr- és nemigyógyász szakorvos mindenféle ódzkodás nélkül és rutinszerűen írhatná fel a gyógyszert, hiszen különösebb mellékhatása nincs, különösebb szakértelmet nem igényel egy negatív páciens számára a felírása és a szedése, a rutinvizsgálatokat pedig bármely szakrendelő laborja el tudja végezni.

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin