Hírek

Homofób törvényjavaslattal készül az ausztrál kormány

Az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison és kormánya úgy döntöttek, hogy most – amikor egyébként erdőtüzek pusztítanak az országban – egy olyan törvényt kellene bevezetniük, amellyel zöld utat adnak az LMBTQ közösség vallási alapú diszkriminálásának.

Értesülések szerint jelenleg összesen kilenc helyen tombol a tűz Új-Dél-Wales területén, Sydney-t olyan füstfelhők borítják, amelyek beindítják az épületekben elhelyezett tűzjelzőket. Ennek következményeként folyamatosan ki kell üríteni az iskolákat és a középületeket. A strandokon mindent hamu borít, több mint 2000 épület dőlt össze, és hét ember vesztette életét. A miniszterelnök, Scott Morrison együttérzését fejezte ki az áldozatok családjának és imádkozni fog a tűz megállításáért – írja a Pink News.

 

Egy tüntetés résztvevője, aki fel akarja hívni a kormány figyelmét az erdőtüzekre és a levegő állapotára.

 

Az imádkozáson túl azonban Morrisonnak arra is van ideje, hogy benyújtson egy vallásra épülő törvényjavaslatot.

A törvény kísértetiesen hasonlít arra, amelynek elfogadását kérvényezték Amerikában is. Míg azonban a törvény arra hivatott, hogy megvédje a vallásszabadságot, addig sokan úgy vélik, ezzel inkább azt teszik lehetővé, hogy legálisan diszkriminálhassák az LMBTQ közösséget.

A törvényjavaslat megemlíti, hogy vannak olyan eljárások, amelyeket az egészségügyi szakemberek, beleértve a pszichológusokat és a gyógyszerészeket is, megtagadhatnak, de vannak olyanok is, amelyeket nem. Ez ahhoz vezethet, hogy az orvosok megtagadják betegüktől az abortusz végrehajtását, a fogamzásgátlást vagy a hormonterápiás kezeléseket, csakis a vallási meggyőződésükre hivatkozva.

Ez azonban nemcsak az egészségügyben dolgozókra hatna ki, hanem a vallásos adománygyűjtő szervezetekre is, amikor arról kell dönteniük, hogy valakit szerződtetnek-e a munkára.

Úgy is lehet értelmezni a törvényjavaslatot, hogy az egy „kedves” módja annak, hogy megakadályozza, hogy a melegek és a nők túlságosan elbízzák magukat. Vagy hogy a vallásos embereknek lehetővé kellene tenni, hogy másokat diszkrimináljanak.

A törvényjavaslatról, amelyet hivatalosan 2020 elején tárgyalhatnak, az Equality Australia jogvédő szervezet is tudomást szerzett, és nem is rejtették véka alá véleményüket:

„Az Equality Australia támogatja azt a fajta védelmet, amellyel megelőzik a vallásos meggyőződés területén létrejövő diszkriminációkat, de azokat a törvényeket semmiképpen sem, amelyek engedélyezik, hogy másokat hátrányos megkülönböztetésben részesítsenek. Sajnos a vallásszabadságot előtérbe helyező törvények túl messzire mentek, és egyesek vallásos nézeteit előbbre valónak tartják mások alapvető emberi jogainál, beleértve az LMBTQ közösséget, a fogyatékkal élőket, a nőket, az egyedülálló és az elvált embereket, valamint azokat, akik vallása egy kisebbséghez tartozik, vagy nem hívő. Egyszerűen elfogadhatatlan a közegészségügyben, ha az orvosod, az ápolód, a gyógyszerészed vagy más egészségügyi szakember megtagadhatja tőled a kezelést, mert nem ért egyet azzal, hogy ki is vagy, vagy pedig azzal a kezeléssel, amelyre szükséged lenne.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin